MUSICOTERÀPIA: Especialitat que intervé de forma científica i sistemàtica emprant experiències musicals i motrius, dins un procés interpersonal, per promoure aspectes de salut de la persona.
FORMACIÓ: Curs de Percussió Corporal a l'Ateneu Banyoles
INTENSIU DE 30 HORES
Professor: Javier Romero Naranjo, Doctor en Musicologia, Màster en Etnomusicologia i professor de la Universitat d'Alacant
Horari: de 9 h a 14 h i de 15:30 h a 20:30 h. A l'Ateneu CMEM, Banyoles
Període: dimecres 28, dijous 29 i divendres 30 de desembre
Preu: 145 euros
Inscripció mínima i màxima
Aquesta activitat està reconeguda pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya el dia 3 d'octubre de 2011
En aquest curs, dirigit a professorat i persones interessades en l'educació musical i l'educació física, s'oferiran recursos didàctics centrats en la percussió corporal, tàctiques per reconèixer les qualitats rítmiques de l'alumnat, estratègies rítmiques de presentació i d'interacció en grup, aplicacions rítmiques amb objectes quotidians i una visió general de la percussió corporal i els timbres en diverses cultures. El curs està basat en el mètode BAPNE, creat pel mateix professor.
Si necessites més informació pots contactar amb la secretaria de l'Ateneu - CMEM de Banyoles 972 57 60 49, o al http://www.ateneu.banyoles.cat/cursosformatius_act.asp
Aquest bloc donarà continuïtat al que havia iniciat el Pla Educatiu d'Entorn Banyoles-Porqueres i ampliarà el seu contingut integrant totes aquelles notícies i activitats que es generin en el marc del treball conjunt entre el Servei d'Educació i la ciutat.
Els objectius del bloc són:
-Donar a conèixer d'una forma àgil i dinàmica les notícies i activitats educatives que es generin en el marc dels programes del Servei d'Educació.
FORMACIÓ: Jornades Teràpies Creatives. Idec UPF
Amb aquesta idea presentem aquestes jornades sobre la música i el teatre com a eines terapèutiques per tal de poder-nos actualitzar i aprofundir en aspects específics d´aquestes modalitats de tractament.
Aquestes jornades, volen oferir vàries aplicacions de la musicoteràpia en el nostre entorn, a través de la presentació per part de professionals actius, d´experiències que s’estan portant a terme, així com donar a conéixer altres intervencions terapèutiques i les seves possibles aplicacions en entorns terapèutics.
Aquestes jornades estan obertes a estudiants, ex-estudiants i professors del Màster Interuniversitari en Musicoteràpia (UPF-URL) interessats en aprendre i conèixer més d’a prop noves intervencions en el camp de la salut i de l’educació.
Campus del Poble Nou (UPF)
Tel.: 93 542 20 00
19:45-20:15—Descans
20:15-22:00 Vicent Ortolà i Mariona Ponce—“La gramàtica de la Llum” (conferència)
El llenguatge visual que ens ofereix el Teatre d'Ombres, ha fet possible una línia de treball favorable a la formació no formal i en els llenguatges no verbals, per poder proporcionar noves eines pedagògiques i crear nous canals de comunicació, trencant la barrera entre espectacle i públic, transformant l'espectador en creador, i on tot el que participa es porta en sortir una sensació positiva: un sentiment artístic i enriquidor.
Des de la seva creació el 2003 Teatres de la Llum ha estat vinculat en diferents projectes de dinamització cultural i programes educatius, en la formació d'artistes, professorat o amb els alumnes de diferents col · lectius que han participat en els nostres tallers de "La Gramàtica de la Llum" : Tallers de Teatre d'Ombres, Tallers / instal · lació o Tallers / espectacle.
BLOG: Sobre Canto Prenatal
El Cant Prenatal és alhora l'objectiu i mitjà per descobrir el gran potencial de la veu i del so per acompanyar l'embaràs i el naixement.
FORMACIÓ: Centre Benezon Catalunya
FORMACIÓ: Musicoteràpia i Discapacitat Visual
Lloc: Espai Actiu del Campus UPF Ca l’Aranyó. Roc Boronat, 138. Barcelona (Barcelona, Spain)
Organitza: Musicoterapia Idec-Universidad Pompeu Fabra
Més informació Taller de sensibilització:
Es començarà amb una part pràctica, on es podrà viure l’experiència de rebre la musicoteràpia com a pacients amb discapacitat visual. Un cop realitzades les activitats es farà una explicació del què s’ha treballat.
Ponent: Sra. Andrea Torres Novoa. Musicoterapeuta a l’Associació Catalana de Discapacitat Visual.
Inscripcions aquí
CINEMA i MÚSICA.
Aquesta idea a sorgit a partir dels companys d'exalumnes de l'Idec de la UPF.
Despertars (Awakenings) és una pel · lícula nord-americana dirigida per Penny Marshall i estrenada el 1990.
Basada en l'autobiografia del neuròleg Oliver Sacks, Awakenings relata la història real del descobriment, el 1969, dels efectes benèfics temporals de la L-dopa i la seva aplicació a pacients catatònics que van sobreviure a l'epidèmia d'encefalitis letàrgica de 1917-1928. En la pel · lícula Oliver Sacks és encarnat per l'actor Robin Williams sota el nom de Malcolm Sayer.
Despertars està basada en fets reals documentats pel neuròleg Oliver Sacks. És la història del doctor Malcom Sayer (Robin Williams), un metge que durant tota la seva carrera s'ha dedicat a l'experimentació amb cucs. Aconsegueix un treball en un hospital a la ciutat de Nova York, on comença a tractar amb pacients en estat catatònic.
Un dia observa que una de les seves pacients agafa les ulleres instintivament abans que aquestes caiguin a terra. En aquest moment comença a investigar sobre la malaltia ia formular hipòtesis sobre les seves possibles causes, però principalment sobre el seu tractament.
En aquest punt se li presenta un nou problema: l'escepticisme dels seus col · legues i els familiars dels seus pacients pel que fa a la seva teoria que aquests pacients tenen possibilitats de tornar a viure i que la seva malaltia consistiria en un mal de Parkinson agreujat.
Entre les seves diverses investigacions, es familiaritza amb una nova droga, la L-dopa, que s'utilitza per al tractament del Parkinson, i decideix provar amb un dels seus pacients, Leonard Lowe (Robert De Niro).
Després de molts intents fallits, una nit Leonard desperta. A partir de llavors, el doctor rep l'acceptació de col · legues i familiars dels afectats, i també la seva ajuda econòmica, gràcies a la qual cosa pot començar a tractar a tots els seus pacients amb aquesta droga.
A un punt del film apareix la música com element terapèutic.
Els problemes tornen a aparèixer quan Leonard, el primer pacient tractat amb L-dopa, torna a desenvolupar els símptomes de la malaltia, i tant el doctor com els seus pacients i els seus familiars es veuen profundament afectats.
FORMACIÓ: II Congrés Nacional de Teràpies Creatives. Saragossa 2011
En resposta a les creixents demandes de nous abordatges davant els problemes actuals de la nostra societat, cal donar a conèixer el que les intervencions terapèutiques a través de mitjans artístics poden oferir. L'Art teràpia, la Dansa Moviment Teràpia, el Teatre terapèutic i la Musicoteràpia són disciplines ja molt implantades i que generen ràpids avenços en la pràctica i la investigació, demostrant així la seva eficàcia i potencial per tractar diferents problemàtiques en nombrosos col · lectius, podent així formar part dels nous recursos terapèutics actuals.
Cada dia són més les persones que reben aquests tractaments i també és major el nombre d'entitats que les ofereixen entre els seus serveis.
També es tractarà d'obrir un nou espai de debat sobre la situació actual dins dels marcs sociosanitari, educatius i comunitaris, i de les perspectives de futur professional d'aquestes teràpies artístiques al nostre país, així com de promoure un intercanvi i enriquiment professional .
SEMINARI: El So com a eina terapèutica. Fonaments Físics
PREU: 120 €, Socis ACMT: 100 €
Dirigit: Musicoterapeutes, estudiants de musicoteràpia i / o professions afins, docents, i professionals que utilitzin el so com a eina terapèutica en la intervenció de persones amb trastorns diversos.
Quota màxima: 20 persones
Professor: Jordi A. Jauset
Professor i investigador de la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL). Doctor en comunicació, enginyer de telecomunicació i músic. Autor de les obres "Música i neurociència: la musicoteràpia" (UOC, 2008), "La musicoteràpia" (UOC, 2009), "So, música i espiritualitat" (Gaia, 2010) i "Teràpia de so: ciència o dogma ? "(Cuca de llum, 2011).
ARTEMISA: C / REGÀS N º 33, cantonada C / Maria Cubi, entre C / Balmes i Via Augusta. BARCELONA
Objectiu: Conèixer els principis i característiques físiques del so per a la seva correcta aplicació en les pràctiques terapèutiques. Edició bàsica de so. Obtenció i interpretació d'espectres (mapes sonors) i sonogrames reals.
PROGRAMA DEL SEMINARI
Mòdul Teòric:
- El so i els seus paràmetres físics (freqüència, període, harmònics, parcials)
- Percepció del so: el sistema auditiu i el cervell. Limitacions.
- Unitats de mesura de la potència i intensitat sonora. Els decibels (dB).
- El fenomen físic de "ressonància".
- Representació visual del so, en dues i tres dimensions:
• L'espectre sonor (mapa sonor)
• Els sonogrames
- Curiositats:
• So analògic i digital
• Ones de llum i de so
• Vibracions no audibles
- Exemples i interpretació d'espectres sonors de diversos instruments: bols de cristall de quars, bols tibetans, diapasons terapèutics, paisatges sonors, veu, ...
Mòdul Pràctic:
- Generació de tons i senyals electrònics
- Gravació de veu i de sons d'instruments musicals
- Interpretació dels diagrames temporals, espectres i sonogrames
- Edició bàsica de so amb el programa de lliure difusió "Audacity": talls de veu, normalització, filtres ...
Observacions:
• Els grups estan limitats a 20 assistents (mínim 12 persones).
• És necessari, per al mòdul pràctic, portar un portàtil o notebook amb el programari Audacity (descàrrega gratuïta).
• Els participants rebran un Certificat d'assistència
Inscripcions:
Ingressar l'import de la matrícula al número de compte del Banc Santander Central Hispano: 0049-1363-03-2810328034,
Concepte: Seminari-Taller JORDI A. JAUSET
Enviar el full d'inscripció adjunta amb una còpia de l'ingrés bancari al correu electrònic del CMTB: cmtb@cmtb.net
Les places són limitades per ordre d'inscripció.
Informació i organització CMTB: Centre de Musicoteràpia de Barcelona
Email: cmtb@cmtb.net http://www.cmtb.net
Isabel Agudo Cadarso: 619 78 36 97 Cristina Oroz Baix: 654.380.303 Nicoletta Valente: 665.095.122
TALLER: Cos, Veu i Música
En la primera part es treballa a nivell físic, mitjançant el moviment i la dansa combinat amb estiraments guiats o lliures.
En la segona i partint de la respiració es treballa la veu, amb exercicis que permetran a cadascú trobar la seva manera d’obrir-se. Mitjançant la improvització crearem ritmes, melodies i harmonies.
En l’última part fem música amb l’ajuda de tota mena d’instruments. Els jocs i els exercicis d’improvització ens permetran perdre la por a tocar, aprendre a escoltar el so i el silenci, a escoltar els altres i interactuar amb ells.
L’última part és una relaxació amb música en directe.
La finalitat dels tallers no és només aprendre música, sinó també utilitzar-la com a instrument per a l’obertura personal, per descobrir el potencial que hi ha en cadascun de nosaltres, per canalitzar emocions, vergonyes, pors..., per trascendir les nostres pròpies limitacions, potenciar l’autoestima i la confiança i també per riure, gaudir i passar-ho bé.
No cal tenir coneixements musicals ni de cap altre tipus per poder fer el taller.
Facilitador: Yago Delàs
Inscripcions i més informació: E-mail: nanody@gmail.com , Telèfon: 639016467
ACTUALITAT: L'art pot curar?
Vodeu llegir l'article complert clicant aquí.
FORMACIÓ: “El model GIM amb musicoteràpia”
“El model GIM amb musicoteràpia” Fonaments del model Bonny (imaginació guiada i música) i taller pràctic.
Ponent: Sra. Carme Nonell. Musicoterapeuta.
Dia, hora i lloc: dijous 20 d’octubre a les 19:30h. Espai Actiu del Campus UPF Ca l’Aranyó (Roc Boronat, 138)
Inscriu-te aquí.
Associació d’Antics Alumnes
Tel. +34 93 542 18 68
www.idec.upf.edu/aaa
alumni@idec.upf.edu
ACTUALITAT: Redes. Música, emocions i neurociència
INTERVENCIÓ: Nan Mercader i Sòpuls Musicoteràpia i Dansa Moviment Teràpia a Banyoles
Organitza: Sòpuls-Ateneu CMEM i Ajuntament de Banyoles
MUSICOTERÀPIA A... Les veus de la memòria
PROJECTE MULTIPLATAFORMA Les veus de la memòria s'emet en diversos canals que complementen i amplien la experiència de l'espectador de televisió de diferents formes:
- Li permet experimentar personalment en què consisteix la musicoteràpia mitjançant videojocs musicals on line on l'espectador es converteix en director del cor, cantant o músic.
- Conèixer més extensament als personatges, ia través d'ells saber més sobre aquesta malaltia sobre la qual tan poc se sap.
- Ampliar els coneixements sobre el poder de la música, de la mà de reconeguts experts en Alzheimer i musicoteràpia.
- Participar activament aportant continguts i testimonis personales.Este nou format documental situa l'espectador en el centre de la història. El contingut no és lineal sinó que es troba fragmentat perquè l'espectador decideixi què vol veure en cada moment. Les seves decisions traçaran el seu recorregut per la història.
El web ofereix contínuament alternatives des de dos rutes narratives: a la ruta de la història del cor s'afegeix una ruta transversal explicada mitjançant els 6 protagonistes membres del cor.
Els sis representen diferents perfils de persones i estats de desenvolupament de la malaltia. Oferim així un retrat el més ampli possible de la malaltia que ajuda a comprendre les diferents fases que recorren el malalt, el seu cuidador i la seva família.
LA COMUNITAT DE CREACIÓ CREATIVA: CARA B Petites peces documentals i entrevistes interactives a experts, cuidadors i familiars que permeten a l'usuari investigar i aprofundir en aquells aspectes de la malaltia que hem pogut observar en el documental.
UNA CANÇÓ, UN RECORD. La ràdio és el lloc on millor s'expressa la idea principal del documental: els records queden units a les cançons.
Experimentar personalment el poder evocador de la música i compartir-és l'acostament més íntim a la història. Elaborar una llista amb la banda sonora de la nostra vida suposa un itinerari personal per les cançons que enllacen amb els nostres records i emocions.
L'usuari pot compartir cançons, i els records que aquestes porten associats. S'ha dissenyat per a la seva integració en programes de ràdio com els de RNE i Ràdio 9.
MUSICOTERÀPIA A... Centre Benezon Catalunya
MUSICOTERÀPIA A... Sta Coloma de Gramanet
Es tracta d'un treball continuat, de 30 hores, des del dia 20 d'octubre de 2011 fins el 16 de febrer de 2012. Tindrà lloc els dijous de 19 a 21h al Centre ESSERE de Sta. Coloma de Gramenet (Barcelona).
Taller Intensiu de Musicoteràpia Autorealitzadora per al benestar emocional
El dissabte 12 de novembre de 2011 al Centre ESSERE de Sta. Coloma de Gramenet (Barcelona).
Per més informació http://www.musicoterapia-autorrealizadora.net/
ANAR A: 21 de Setembre dia mundial de l'Alzheimer
"Les veus de la memòria" és una eina de divulgació i sensibilització sobre els beneficis de la musicoteràpia aplicada a malalts d'Alzheimer. A més, busca oferir als cuidadors un recurs útil per comprendre el fonament d'aquest tipus de teràpia, i capacitar-los per aplicar-la en els seus familiars malalts. Està desenvolupat per ESQUERRANS TV i en coproducció amb AFAV.
Conté diversos elements dissenyats per emetre en diversos canals:
1) Un documental per a televisió.
2) Un web documental interactiu a internet.
3) Una webtv de creació col · lectiva a YouTube anomenada "La cara B".
4) Una aplicació web anomenada "Una cançó, un record" per compartir cançons i records a internet i en les ràdios.
5) Una col lecció de videojocs musicals on line que permeten a l'espectador convertir-se en protagonista de la història
La producció interactiva del documental complementa i amplia la experiència de l'espectador de televisió de diferents formes:
- Experimentar personalment en què consisteix la musicoteràpia mitjançant videojocs musicals en línia.
- Conèixer més extensament als personatges, els membres del cor, ia través d'ells saber més sobre aquesta malaltia de la que tan poc se sap.
- Ampliar els coneixements de musicoteràpia de la mà de reconeguts experts en Alzheimer i musicoteràpia.
- Participar activament aportant continguts, testimonis personals ...
Trailer Les veus de la memoriaCo-producción: Zurdos TV y AFAV
MUSICOTERÀPIA A...al Centre ESSERE de Sta. Coloma de Gramenet
Es tracta d'un treball continuat, de 30 hores, des del dia 20 d'octubre de 2011 fins el 16 de febrer de 2012. Tindrà lloc els dijous de 19 a 21h al Centre ESSERE de Sta. Coloma de Gramenet (Barcelona).
Per més informació: www.musicoterapia-autorrealizadora.net
RACÓ MUSICAL: TANAUSÚ
M’agradaria recomanar les peces del compositor i amic Paco Vicianahttp://www.pacoviciana.com Fa anys em va enamorar l’obra Mediterrània, que vaig escoltar al concert de música per a Cobla de St.Martirià, Banyoles, crec el 1998. Una peça increïble.
Ara amb TANAUSÚ, obra per a cor i orquestra sobre la conquesta de l'illa de La Palma a les Illes Canàries. Vestida als ulls dels habitants originals de l'illa. Treballant per la llibertat i contra l'abús de poder.
m’ha tornat a deixar sense paraules. Felicitats Paco. Us recomano que visiteu i investigueu la seva música... http://www.pacoviciana.com/blog
ON ANAR? Ullastret (Girona) del 15 al 18 de setembre
Girasound és un projecte organitzat per joves de diferentes nacionalitats d'Europa. Un festival activista, ecologista, sostenible i alternatiu en el qual volem unir la bona música (alternativa, experimental i psicodèlica) amb temes polítics i futuristes, que ens importen a tots!
Al festival també hi haurà 4 tallers creatius, per més informació: http://www.girasound.org/
Sessions de Musicoteràpia i Dansa Moviment Teràpia a Banyoles, curs 2011-2012
Professionals: Jordi Matamala, educador social, Joan Fontbernat, mestre d'educació musical, musicoterapeuta i Màster en Educació en la Diversitat i Pedagogia Terapèutica i Mariona Angelats, mestra d’educació especial i Màster en Dansa Moviment Teràpia.
Horari: dissabtes, de 9 h a 12 h
Període: del 8 d’octubre al 2 de juny
Preu: adults, 50 € trimestrals, i infants, 9 € la sessió
Inscripcions:
Dirigit a infants i a adults, aquest curs es desenvoluparà aplicant alternativament dues disciplines: Musicoteràpia (MT) i Dansa moviment teràpia (DMT). Les sessions de MT amb infants són l'excusa perquè els participants s'ho passin bé treballant amb la música objectius com facilitar i potenciar la comunicació, la concentració, la memòria, les habilitats socials... Amb adults, formaran una banda musical i versionaran els temes que més els agradin i convidaran a músics i grups musicals a tocar amb ells. Per altra banda, la DMT permetrà gaudir i treballar per afavorir el benestar personal i emocional dels participants, tot expressant sentiments i exterioritzant emocions, sensacions, alegries, pors o angoixes sense necessitat d’un llenguatge concret.
Minuts de Musicoteràpia
En ambdós casos la música pot ser més que un element lúdic o amenitzant. Convençuts de que el recurs és efectiu en la millora de la vida de les persones us oferim l’ oportunitat d’ ajudar comprant una entrada per una festa en la que les breus presentacions aniran acompanyades de l’ element fonamental: la música.
A aquesta pàgina hi trobareu tota la informació relacionada amb l’ esdeveniment. Qui hi participa, en que consisitira la festa, quins son els musicoterapeutes que hi presenten els seus projectes i el més important: com ens podeu ajudar.
La musicoteràpia és una professió en expansió i els qui la practiquen necessiten el recolzament de persones que confien en la utilitat de la música més enllà d’ entretenir o facilitar la desconexió de la realitat. L’ objectiu dels “minuts de musicoteràpia” és precisament el de connectar amb la realitat, veure que hi pot aportar la música i facilitar l’ establiment de projectes per anar fent camí.
Aprofitant que és Juliol, estiu i que vé força de gust sortir una estona a escoltar bona música i solidaritzar-se amb una bona iniciativa us esperem el proper 13 de Juliol a les 21:30 a la Sala Luz de Gas ( Muntaner 246 Barcelona).
INTERVENCIÓ: Projecte Musicoteràpia Ventijol, Curs 2010-2011
Bé, un any més i ja s'acosten les vacances d'estiu. Ens agradaria compartir amb tots vosaltres els instants únics que hem viscut a les sessions de Música. Les paraules sobren davant les imatges dels vídeos, però aprofito aquest espai per agraïr a tots els nens/es del Ventijol i als meus companys/es perquè m'ajuden a treballar amb il·lusió dia a dia, aprenent quelcom nou!
Blanes, Setembre 2010 - Juny 2011
Joan Fontbernat Mach
Cursos de Musicoteràpia, Estiu 2011
* Curs a Jaca (Osca), del 29 de juny al 2 de juliol de 2011. " Musicoterapia: metodología, campos de aplicación y terapias creativas que la complementa ".
Tfno. 976 76 10 47 (extensiones:1047 y 3586) Correo electrónico: cex@unizar.es
* Escuela de Verano de Vitoria " XXV Escuela de Verano. 25 Años de Música, Arte y Proceso." Del 11 al 14 de juliol. http://www.agruparte.com/
* Curs de MT Creativa del 14 al 16 de juliol. (Nordoff-Robbins). http://musicoterapiacreativa.wordpress.com/
*Curs de Cant terapéutic amb Viv Maning a Menorca, del 25 al 29 de juliol , 20 horas
* IIº Congreso de Terapias Creativas que tindrá lloc a Saragossa del 3 al 6 de novembre del 2011 http://www.terapiascreativas2011.es/
* Curs estimulació musical 0-3 anys. Data 23 de juliol. Dàmaris Gelabert. http://www.totsona.com/documents/butlleta_inscripcio.doc
* Musicoteràpia Autorealitzadora: Descobrint la teva música personal" , Conxa Trallero. 9 i 10 de juliol de 2011 al Centre ESSERE de Sta. Coloma de Gramenet (Barcelona). http://www.musicoterapia-autorrealizadora.net/
* Anàpausis. Combatre l´estrés i apendre a relaxar-te. Rosa Mª Piqué. Monestir de Poblet, 11 a 15 de Juliol. http://www.eset.com/
FORMACIÓ: Club Sectorial de Musicoteràpia de l´AAA de l´Idec
Gràcies a aquests efectes de la música, la “musicoteràpia” ha existit desde les cultures preliteràries, passant per l´època grega, la edat mitjana, el renaixement, el barroc, però és a partir de l´any 1940, quan es comença a considerar com una disciplina científica.
Actualment, la Musicoteràpia és aplicada en cinc grans àmbits, a l´àmbit de l´eduació especial, de la medicina, de salut mental, de geriatria, i l´àmbit sociocomunitari.
En aquesta sessió práctica dedicada a Musicoteràpia i prevenció de l´estrès, els participant podran experimentar els beneficis de la música en l´estrès, a través d´activitats musicals d´audició, dansa, cant, activitats de suport social, improvisació amb instruments, relaxació,
entre d´altres.
Es recomana a tots els participants portar roba còmoda i una tovallola.
Data: Dilluns 30 de Maig 19.00 hores
Curs de Musicoteràpia Creativa
El proper mes de Juliol treballarem aquesta aproximació de la mà de persones coneixedores de la seva filosofia. Una introducció de 20 hores adreçada a persones interessades en treballar clinicament desde la música. Farem camí de la mà d’ un expert d’ aquesta aproximació: Simon Procter, un musicoterapeuta que uneix a la qualitat de ser un bon improvisador clínic, la de presentar les coses amb gran claredat i senzillesa.
Si és del vostre interés reserveu els dies del 14 al 16 de Juliol. Mijançant aquest Blog anireu coneixent els detalls i pels inscrits tindreu coneixement de materials preparatoris de la trobada.
Sovint en parlar de l’ aproximació Nordoff Robbins es pensa a l’ utilització del piano com a instrument principal i al treball basicament amb nens. A dia d’ avui aquest enfocament tradicional ha generat un cos teòric i experimental que el fa aplicable a qualsevol edat i col·lectiu. L’ objetiu és presentar recursos per treballar desde qualsevol instrument i amb qualsevol context d’ aplicació la improvisació clínica. Tot instrument és ben rebut i serà desde el que els assistents aportin que treballarem, així que benvinguts instrumentistes de corda, vent o percussió el cos o la veu, cadascú desde el nivell que tingui, amb intenció de fer un treball musical desde una filosofia centrada en la música improvisada com agent terapèutic.
El número de participants no superarà les 30 persones i el curs s’ impartirà en anglés amb traducció simultània.
Anirem actualitzant el blog a mesura que tinguem més informació, com per exemple del lloc que encara hem de determinar.
La presentació i discussió de la intervenció en musicoteràpia desde una aproximació Nordoff Robbins a diversos col·lectius (adults, adolescents i nens ).
Presentació de casos de persones afectades per un trastorn de l’ espectre Autista, problemes de comunicació, transtorns emocionals i de conducta, transtorns mentals greus y dificultats físiques i d’ aprenentatge.
Improvisacions experimentals individuals i en grup com a fonament d’ una experiència musical directa.
Presentació de les qualitats essencials de l’ escolta en un context de musicoterapia creativa.
Recursos musicals per afavorir la interacció.
Discussió de casos i fonamentació teòrica de la aproximació.
Els responsables del curs poden ajustar els continguts en funció dels interessos de les persones inscrites i els suggeriments que es puguin rebre en relació al tema.
Qualsevol aclariment el farem amb molt de gust a musicoterapiacreativa@gmail.com
ACTUALITAT: Percussió, Musicoteràpia i Dansa Moviment Teràpia a Banyoles
Horaris:
9h a 12h: Tallers de percussió de Nan Mercader dins les sessions de musicoteràpia i dansa moviment teràpia a l'Ateneu.
12:45: Actuació a la Plaça Major dels alumnes del taller de percussió que ha realitzat el músic/percussionista Nan Mercader dins de les sessions de musicoteràpia i dansa moviment teràpia que organitza Sòpuls i l'Ateneu CMEM
Organitza: Sòpuls
Col·labora: Ateneu CMEM i Àrea de Festes de l'Ajuntament de Banyoles
WEB: Orientación Andújar
http://orientacionandujar.wordpress.com/
ACTUALITAT: Presentació Llibre, Jordi A. Jauset
Dia 14 d'abril, 20.00h. FUNDACIÓ CASA DEL TIBET. Presentació oficial Ed Luciérnaga. Hi intervindran el Venerable Thubten Wangchen, director de la Fundació Casa del Tibet i Pedro Palao Pons, escriptor i periodista. C / Rosselló 181, BARCELONA.
Dia 4 de Maig, 19:30. EKKE. Alcalde Rovira Roure 41, LLEIDA.
Dia 6 de maig, 19.30h. ANTAR. C / Provença 240, BARCELONA.
Dia 11 de maig, 20.00h. Escoles Universitàries Gimbernat. Avda de la Generalitat 202-206. SANT CUGAT DEL VALLES.
Dia 18 de maig, 19.30h. EL CORTE ANGLÈS. Rambla del President Lluís Companys, 7. TARRAGONA.
SEMINARI: "PRINCIPIS FÍSICS BÀSICS DEL SO" Dirigit a tots els professionals de la salut i terapeutes que utilitzen el so com a eina sanadora i que desitgin un millor coneixement dels seus principis físics. Dates previstes: a triar entre el 16 de juliol i el 23 de juliol. A partir del mes de setembre es programaran més cursos. Objectiu: obtenir un coneixement físic del so per a la correcta aplicació en les pràctiques terapèutiques.
Programa:
- El so i els seus paràmetres físics (freqüència, període, harmònics, parcials)
- La percepció del so: el sistema auditiu i el cervell. Limitacions.
- Representació visual del so: l'espectre sonor i els sonogrames. Anàlisi en dues i tres dimensions. - Exemples i interpretació d'espectres sonors: bols de cristall de quars, bols tibetans, diapasons terapèutics, paisatges sonors, la veu, ...
- Curiositats:
o So analògic i digital
o Ones de llum i de so
o Vibracions no audibles
Grup: limitat a 10 assistents.
Horari: 09:30 - 14h AMPLIACIÓ OPCIONAL: "Pràctiques d'enregistrament i obtenció d'espectres de so".
Dates i horari: 16 de juliol i / o 23 de juliol, de 16.00-18.00
Grup: mínim de 5 assistents. És imprescindible que els assistents disposin d'un ordinador portàtil i el programari adequat.
Professor: Jordi A. Jauset. Professor i investigador de la Universitat Ramon Llull. Doctor en comunicació, enginyer i músic. Autor de "Música i neurociència: la musicoteràpia" (UOC, 2008), "La musicoteràpia" (UOC, 2009), "So, música i espiritualitat" (Gaia, 2010) i "Teràpia de so: ciència o dogma?" (Luciérnaga, 2011).
MUSICOTERÀPIA AL... Pacífic Oest
Bé, tornem a la secció de Vídeos que ha realitzat la WFMT que parlen de musicoteràpia a reu del món.
FORMACIÓ: Instituto MAP, curs d'estiu.
FORMACIÓ: Taula de treball oberta: Supervisió des de l'ACMT
INTERVENCIÓ: Tallers de Dansa Moviment Teràpia a l'Escola Silvestre Santaló
FORMACIÓ: FELDENKRAIS, Música i Musicoteràpia
FORMACIÓ: Nivell 1er. de Musicoteràpia Didàctica (Tècnics Model Benenzon)
- Excepcionalment per la inauguració del Centre el preu es de 30€.
- Tenim dos musicoterapeutes que supervisaran la seva tasca dins dels àmbits de l’autisme i de la gent gran (demències–alzheimer).
- En el marc de les 4 hores podria incloure’s, només, una nova tasca més a supervisar. Animeu-vos.
- Et convidem doncs a assistir com observador/a a aquesta primera ½ Jornada de Supervisió Clínica del CBC.
- També, encara estàs a temps, a ser presentador d’algun aspecte de la teva tasca com a musicoterapeuta a supervisió. Trobaràs la informació al web: www.centrebenenzon.cat
- Ja podeu ingressar la reserva de 75€ al c/c nº: 0049 1791 89 2510002488 (del Banc Santander). La resta (75€) a pagar el 1er. dia del curs.
Lloc:
- Espai ST3: c./ Santa Teresa nº 3 08012-Barcelona (molt a prop de la cruïlla Passeig de Gràcia – Diagonal – Còrsega)
- Transports: Metro L5 i L3 i molts autobusos. Pàrking SABA en els Jardinets de Gràcia (P. de Gràcia).
Amplieu informació a http://www.centrebenenzon.cat/
TALLER: Musicoteràpia autorrealitzadora pel benestar emocional.
TALLER INTENSIU: 7 DE MAIG DE 2011
Impartit per Conxa Trallero Flix, musicoterapeuta
La Musicoteràpia Autorealitzadora (MTA) és un sistema que aplica les qualitats terapèutiques de la música per millorar les capacitats creatives, expressives i de comunicació de les persones. És un mètode actiu i creatiu de sanació a través de la música,
La MTA es basa en la vivència musical, de manera que a través de l'expressió espontània del ritme, la melodia i l'harmonia s'integren i equilibren els diferents aspectes de la persona i es millora la relació amb nosaltres mateixos i amb l'entorn.
La MTA explora i potencia les capacitats creatives inherents a tots els éssers humans com una via de superació de conflictes i d'adquisició de destreses i habilitats que permetin una millor integració personal i social, un major grau d'autoconeixement, equilibri emocional, autorealització, tranquil.litat, pau interior i satisfacció personal.
ASPECTES QUE TREBALLEN AL TALLER:
Consciència del cos: respiració, ritme intern, moviment.
Ritme i percussió: contacte amb l'energia i la vitalitat. Terra, arrelament i seguretat.
Maneig creatiu i terapèutic dels instruments musicals.
Descobriment de la veu natural: exploració de les seves possibilitats terapèutiques. El cant espontani i la melodia de les emocions.
Recerca i expressió de la pròpia música interior. Meditació vocal sonora.
Utilització de l'expressió musical creativa com a reforç de l'autoestima i com a font de realització personal.
Exteriorització musical d'afirmacions i carícies positives per afavorir les relacions i el suport interpersonal.
Expressió emocional i comunicació grupal a través de la música i el cant.
Benestar emocional derivat de l'expressió musical: equilibri, seguretat, alegria ...
Conxa Trallero Flix Creadora del mètode Musicoteràpia Autorealitzadora, és Doctora en Ciències de l'Educació, Musicoterapeuta, Titulada Superior pel Conservatori de Música de Barcelona i Professora titular de la Universitat de Barcelona, del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical i Corporal.
És autora dels llibres "El despertar de l'ésser Harmònic. Musicoteràpia autorealitzadora ", de Publicacions de l'Abadia de Montserrat i coautora de" Cures musicals per a cuidadors. Musicoteràpia Autorealitzadora per l'estrès assistencial ", de Desclée de Brouwer.
Data: dissabte 7 maig 2011
Lloc de realització: Ésser, Espai d'Expressió i teràpia.
C /. Vistalegre 3, segon pis. SANTA COLOMA DE GRAMENET (Barcelona). Metro L1 i L9. Tel 619645814
http://esserespai.blogspot.com
Horari: de 10 a 14h i de 16 a 20h.
Preu: 80 €.
Inscripció i informacions: Meritxell Fernández, telèfon 619645814. Mail: esserespai@gmail.com
INTERVENCIÓ: Sessions de Musicoteràpia per a persones amb discapacitat intel·lectual a Girona
Les sessions aniran a càrrec de Joan Fonbertnat Mach, mestre especialista en Educació Musical, musicoterapeuta i màster d'educació en la diversitat (pedagogia terapèutica), i de Joan Aureli Martí Boigues, mestre especialista en Educació Musical i musicoterapeuta
Grup Infants: 1 -12 anys
Grup Joves: 13 - 17anys
Grup Adults: 18 i +
Data Inici. 3, 10, 17, 24, 31 de maig, 7, 14, 21 de juny.
Horari: 18:30
Lloc: Estació Espai Jove
Preu: 50€/mes
Places limitades.
Inscripcions a través del lloc web. Inscripcions curs musicoteràpia maig- juny 2011
Organitza: Casa de la Música i Sòpuls Musicotèrapia i Dansa Moviment Teràpia Girona.
Col•labora: Estació Espai Jove
FORMACIÓ: Recursos Musicals a Musicoteràpia (Valoració i Intervenció)
Analitzar o Acostar-se a una forma sistemàtica d'utilitzar els paràmetres de la música per a la valoració i evolució en el tractament de musicoteràpia.
Comprendre la importància d'incloure la musicoteràpia dins dels centres d'ensenyament musical i com es justifica la seva presència.
- TÈCNIQUES D'IMPROVISACIÓ EN MUSICOTERÀPIA. Estructures harmòniques per improvisar, relacionant-les amb les tècniques d'improvisació específiques de musicoteràpia. Pràctica, exemples i anàlisi de peces musicals.
- ELS PARÀMETRES DE LA MÚSICA. Definició i justificació sistemàtica dels paràmetres de la música a la valoració i tractament en musicoteràpia (durada, pols, timbre, etc.) Pràctica i exemples instrumentals i vocals. Taula de registre dels paràmetres.
- LA MUSICOTERÀPIA DINS DELS CENTRES D'ENSENYAMENT DE LA MÚSICA. La necessitat de la presència del professional de la musicoteràpia en espais específics de música. Igual que hi ha a qualsevol centre d'ensenyament psicòlegs i orientadors en els centres de música hauria d'existir un musicoterapeuta. Funcions que hauria de tenir el musicoterapeuta.
LLOC: CMTB
c / Sant Lluís 74, 3 ª, Barcelona.
(Cantonada Escorial,
HORARI: 10:00 -14:00 h i 16:00 - 20:00 h.
PREU: 90 € (tancament d'inscripcions el dia 21 de març)
Socis de la ACMT i Alumnes de Musicoteràpia: 75 €
CMTB - Centre de Musicoteràpia de Barcelona
En col laboració amb La Casa de Pepe i Alvaro (Fundació Cel Obert)
Telfs: 665095122
654 380 303
Email: cmtb@cmtb.net http://www.cmtb.net
ACTUALITAT: La musicoteràpia al dia. Entrevista amb Elvira Martín Martín
Precisament la diversitat és una de les senyes d'identitat més notables en aquest àmbit, per la qual cosa es fa necessari l'ús de nous recursos i / o metodologies per respondre a les noves demandes educatives. Ja hem abordat aquest tema des de la revista i aquesta entrevista ve a complementar aquest post.
Elvira Martín Martín és psicòloga, musicoterapeuta, música i educadora. Com a psicòloga i musicoterapeuta desenvolupa el seu treball en diferents associacions i recursos sociosanitaris d'Osca i Madrid, abastant diferents col.lectius: NEE, discapacitat intel lectual, TGD, salut mental, 3 ª edat ... Com educadora ha treballat donant classes de música i moviment, i piano amb nens i adolescents, en escoles de música i cursos d'estiu. A més, és professora en el postgrau de musicoteràpia de l'Institut "Música Art i Procés" de Vitòria.
Des d'Osca, on desenvolupa la seva tasca docent ens ha dedicat uns minuts:
P. Quin és l'origen de la musicoteràpia?
Bé, és de sobre sabut que la música ha acompanyat l'ésser humà des dels seus orígens
Sabem que la música té funcions molt relacionades amb el desenvolupament humà: funcions d'expressió emocional, de comunicació, funcions simbòliques, de socialització, d'oci i gaudi ... per tant, com afirma el musicoterapeuta Patxi del camp, es podria dir que la música és un procés humà.
Però per parlar de l'origen de la musicoteràpia podem fer una distinció entre l'etapa precientífica i l'etapa científica.
Des d'una relació amb la música més màgica o religiosa com la de la cultura egípcia, la cristiana, o cultures més tribals, per posar algun exemple, a una visió precientífica com la dels grecs o els filòsofs de la il.lustració ...
No obstant això, els inicis de la musicoteràpia els podem trobar ja en el segle XX. Molt a prop del camp de la pedagogia, d'una banda, i prop del camp de la medicina per una altra. En el primer dels casos, podem parlar dels treballs de Dalcroze, Willems, Orf com a precursors de la musicoteràpia.
Des del camp mèdic, podem trobar alguns orígens en els hospitals de ferits de la primera guerra mundial als Estats Units, on es contractaven músics com ajuda terapèutica. A través d'aquestes experiències dels professionals sanitaris van començar a plantejar-se la importància que podia tenir la música dins del seu camp, i així el 1950 es va fundar als EUA la primera Associació Nacional de musicoteràpia, en 1958, Juliette Alvin, va fundar la britànica i al mateixos temps a Viena, Herbert Von Karajan va fundar un Institut de Musicoteràpia. Això són només alguns exemples, dels inicis del desenvolupament de la Musicoteràpia com a disciplina científica. Per descomptat, paral.lelament hi va haver desenvolupaments en països d'Àsia, Amèrica Llatina, Europa ...
Des de llavors ha hagut un important desenvolupament tant en l'àrea de recerca com de pràctica i actualment, es pot dir que la musicoteràpia té un estatus científic consolidat.
P. Quins són els principals camps d'aplicació de la musicoteràpia?
Actualment, la musicoteràpia inclou onze àrees de pràctica: educativa, ensenyament, conductual, psicoterapèutica, pastoral, supervisió i formació, mèdica, curativa, recreativa, ocupacional, arts interrelacionades.
P. Veig que la musicoteràpia pot "anar de la mà" amb moltes altres disciplines, quines possibilitats per tant d'interacció hi ha amb altres disciplines?
En cada àrea de pràctica es pot treballar a diferents nivells: auxiliar, augmentatiu, intensiu o principal. En funció del nivell en què ens trobem, anem a saber el que és musicoteràpia i el que no ho és.
Si treballem a un nivell auxiliar, la funció de la música perseguiria objectius no terapèutics però sí relacionats.
A un nivell augmentatiu, la música i la musicoteràpia es faria servir per reforçar el treball d'altres tractaments.
Mentre que a un nivell intensiu ia un nivell principal, la musicoteràpia compliria un paper central i independent en el tractament.
Així doncs, possibilitats d'interacció són "infinites". Els professionals de les disciplines implicades han de definir "què volen cuinar" i així, determinar "la quantitat" que volen posar de cadascun dels seus ingredients.
P. I en el cas de la interacció amb l'àmbit educatiu, què "guisats" solen ser els més comuns?
Doncs dins de l'àrea educativa, i "posant molts grams" d'educació i menys de teràpia, trobaríem l'Educació musical especial que estaria en el límit entre l'educació musical i la teràpia. Aquí estaríem utilitzant tècniques compensatòries per facilitar l'aprenentatge musical d'alumnes amb discapacitat que poden estar tant integrats en una aula normalitzada, o en classes independents.
"Amb més grams" de teràpia tindríem la Musicoteràpia en educació especial, on s'utilitzaria la música no amb objectius d'aprenentatge musical, sinó per ajudar a aconseguir objectius adaptatius i d'altres àrees curriculars, per tant, la musicoteràpia treballaria a nivell augmentatiu. En aquest cas de la mà de l'educació especial. Un exemple d'aquesta pràctica podria trobar-se en sessions de musicoteràpia coordinades pel musicoterapeuta i el responsable de pedagogia terapèutica dins d'una escola d'educació especial.
I "amb més quantitat de teràpia" ens trobaríem amb la Musicoteràpia evolutiva, que en lloc de treballar objectius acadèmics o curriculars, amplia el seu focus i treballa objectius evolutius - sensoriomotrius, cognitius, afectius o interpersonals -. En aquestes pràctiques la musicoteràpia treballaria a un nivell intensiu. Dins d'aquestes pràctiques jo treball amb grups de nens de Col.legis d'Educació Especial, en horari extraescolar.
P. Fins ara ens has parlat del treball que es realitza dins l'àmbit de la discapacitat, però, com podrien interaccionar la musicoteràpia i l'educació amb nens sense discapacitat?
Dins de la musicoteràpia evolutiva, també pot treballar amb nens sense discapacitat, però aquí ens acostem a un tema que a mi m'apassiona i em ocupa. I és el canvi del terme discapacitat pel terme capacitats diverses. És un terme que prenc de Patxi del Camp, director de l'Institut Música Art i Procés de Vitòria. En aquest Institut hi ha una àrea d'investigació i pràctica anomenada recrear on treballen des de fa anys des d'aquesta perspectiva.
I més a prop de l'educació musical, aquest estiu vaig participar com a docent en els cursos internacionals de música de Canfranc, organitzats per l'associació catalana Músicactiva, en els quals ja es té com a referència també la perspectiva de les capacitats diverses, i l'experiència, tant per a alumnes com per professors va tenir un potencial de creixement, tant a nivell musical com personal, molt fort.
P. Per a algú sense una formació específica en el camp, què consells donaries als interessats aquesta disciplina? Hi ha algun tipus de música en particular? ¿Autors, estils ...?
R. El meu consell és que llegeixin, s'informin, però sobretot que participin en alguna experiència, taller introductòria, que li permeti viure aquestes tècniques. I a partir d'aquí, si volen seguir endavant, que es formin. Perquè la musicoteràpia, com totes les ciències, implica una metodologia molt àmplia que s'ha de conèixer amb detall abans d'aplicar-la. A Espanya hi ha moltes formacions diferents. Lamentablement, amb poca cohesió i coherència en els seus plans d'estudi. Jo em vaig formar a Vitòria, com he dit anteriorment, a l'Institut Música Art i Procés, que va ser la primera formació en musicoteràpia que va començar a Espanya. Ara, des de fa pocs mesos han estrenat un conveni amb la Universitat d'Aalborg, referent a nivell mundial en la formació i investigació en musicoteràpia, i aquest conveni, possibilita una convalidació a nivell europeu, segons el pla de Bolonya, del títol de musicoterapeuta.
No puc parlar de música, autors, estils, ja que com he dit abans, hi ha una metodologia que cal aplicar segons l'usuari amb el qual treballem. Després de la programació que haguem dissenyat després de la valoració inicial i de la fase de procés en què ens trobem.
P. Dins l'àrea de música, en quin aspecte té més cabuda, en el cant, l'execució instrumental? La audició ....? Tots hem trobat l'assossec o l'energia necessària en determinades músiques. En aquest sentit, fins a quin punt l'ús d'un mateix material auditiu té respostes semblants en diferents individus?
Tots els aspectes que comentes tenen cabuda. Com he dit anteriorment, depèn de l'usuari i de la fase de tractament. Tant el cant com a execució instrumental o l'audició poden complementar-se, fins i tot en la mateixa sessió.
En musicoteràpia s'utilitzen tant tècniques actives com receptives.
Dins de les primeres, estarien les diferents tècniques d'improvisació, el cant, creació i composició de cançons, activitats de moviment i ball, audicions actives ...
Dins de les segones, tècniques de relaxació, embolcalls sonores, escolta de música gravada, somnis dirigits, GIM (Música i imatge guiada) ...
P. És evident que com a disciplina ha desenvolupat un important impuls en els últims anys. Cap a on apunta el futur?
El futur, doncs ja dit. Al treball multidisciplinar, ben definit i al treball amb capacitats diverses.
Moltíssimes gràcies pel teu temps i sort en els teus projectes.
Entrevista de la Revista Red Educativa Musical
FORMACIÓ: Jornades de Musicoteràpia Trastorns de l'Espectre Autista: Abordatge en Musicoteràpia i Pedagogia Especial
Objectius
Aprofundir en els trastorns de l'espectre autista.
Conèixer i aprendre sobre diferents tractaments i metodologies de treball amb aquest tipus de problemàtiques.
Conèixer en profunditat el treball musicoterapèutic en persones amb trastorns de l'espectre autista i les àrees abordades des d'aquesta intervenció.
Estudiants i professionals del camp de l'educació i educació especial i de la musicoteràpia. El curs està també obert a totes aquelles persones interessades en ampliar els seus coneixements en el camp de la Musicoteràpia.
Professorat
Cristina Zamani
Va rebre el Màster en Musicoteràpia atorgat per la Universitat Catòlica de Washington DC (EU). Es va graduar en la Llicenciatura en Educació Especial a la Universitat del Salvador, Buenos Aires (Argentina) l'any 2007. És membre professional de l'American Association for Music Therapy d'USA i membre professional de l'ASAM (Associació Argentina de Musicoteràpia). Des de fa més de vint anys es dedica a la pràctica clínica en musicoteràpia en intervenció primerenca de nens amb trastorns de l'espectre autista i amb nens que tenen trastorns en el neurodesenvolupament. Actualment exerceix en la pràctica clínica privada a assistència a nens amb TEA, és consultora i assessora d'equips interdisciplinaris en el tractament educatiu-terapèutic de nens amb TEA.
Continguts Acadèmics
Jornades de Musicoteràpia Trastorns de l'Espectre Autista: Abordatge en Musicoteràpia i Pedagogia Especial
Conceptualització teòrica dels trastorns de l'espectre autista.
Abordatge educatiu-terapèutic interdisciplinari: models d'abordatge. Reflexions i re- conceptualitzacions dels diferents aspectes de marc teòric per un abordatge adequat de les necessitats educatives especials en nens amb TEA.
Estratègies en pedagogia especial a la intervenció primerenca de nens amb trastorns de l'espectre autista.
Directrius de l'abordatge neurocognitiu en musicoteràpia.
Intervencions, tècniques i estratègiques creatives en la pràctica clínica de musicoteràpia en nens amb trastorns del neurodesenvolupament.
Procés d'avaluació en musicoteràpia: Exemplificació amb mostreig de vídeos de diversos nens.
Intervenció educativa-terapèutica: exemplificació amb mostreig de vídeos dels diversos nens durant el procés musicoterapèutic al llarg de dos a tres anys de rebre l'abordatge.
L'escola intrusiva: diversitat i necessitats educatives especials. Exemplificació amb vídeos que sustenten la inclusió escolar de nens amb TEA que van rebre l'abordatge en musicoteràpia i pedagogia especial.
Síntesi general del material teòric presentat, reflexions i participació dinàmica dels alumnes.
Discussió grupal: intercanvi d'idees sobre el material de vídeos, de les aportacions i l'experiència i consulta documental.
Anàlisi i elaboració d'estratègies per dissenyar en la pràctica clínica del musicoterapeuta.
Data inici programa: 20 de maig del 2011
Data fi programa: 21 de maig del 2011
El curs es realitzarà el divendres de 18.00 a 22.00 hores i el dissabte de 9 a 15.00 hores.
Lloc realització
Campus de la Comunicació-Poblenou (Universitat Pompeu Fabra)
Roc Boronat, 138. Edificio Tanger
08018 Barcelona
Idioma
La llengua vehicular del programa serà el castellà.
Descomptes
Els exparticipants del Màster en Musicoterapia gaudiran d'un descompte del 20% sobre l'import total de la matrícula del programa.
Informació i matrícula
IDEC-Universitat Pompeu Fabra
info@idec.upf.edu
Balmes, 132-134
08008 Barcelona
Tel.: +34 93 542 18 50