MUSICOTERÀPIA A.... Banyoles: Els 085 a les sessions de Musicoteràpia a l'Ateneu de Banyoles.

El grup Banyolí Els 085 ,representat pel seu guitarra i veu David Juan, el baixista Moi Camós i el bateria Esteve Codony, van col•laborar, el passat dissabte 12 de desembre del 2009, al projecte de musicoteràpia adults 09-10 que es realitza a l’ateneu centre d’estudis musicals de Banyoles.
Aquest projecte està pensat per formar una banda de música tocant i cantant els temes segons els interessos del grup de participants. A més a més està pensat que periòdicament vinguin músics del Pla de l’Estany per col•laborar amb nosaltres per tal de fomentar una inclusió sociomusical i expandir la xarxa de relacions socials dels usuaris.

Estem molt agraïts al grup Els 085.

Per més informació sobre el grup visiteu: http://els085.blogspot.com









Joan Fontbernat Mach i Jordi Matamala Camòs

FORMACIÓ: 28 de Desembre. Associació Tramuntanets. Roses (Alt Empordà).

El Dilluns 28 de desembre anirem a l'Associació Tramuntanets de Roses, per realitzar una formació d'introducció en la musicoteràpia.

Ens fa molta il·lusió poder col·laborar amb aquesta entitat recentment creada.

Perquè la conegueu millors us en fem cinc línees:

Tramuntanets es va crear a principis de l'any 2009 a la vila de Roses, a l'Alt Empordà. Els seus integrants són majoritàriament pares afectats, el primer objectiu dels quals serà resoldre el problema del temps lliure dels seus fills. L'associació promou lluitar per millorar la qualitat de vida de tots els nens i nenes discapacitats de Roses i rodalies, treballant pel desenvolupament favorable dels discapacitats, per poder anticipar-se a les seves necessitats i poder oferir solucions.


Joan Fontbernat Mach i Jordi Matamala Camós

III CONGRÉS NACIONAL DE MUSICOTERÀPIA

III CONGRESO NACIONAL DE MUSICOTERAPIA
Identidad y Desarrollo Profesional del
Musicoterapeuta en España



Cádiz, 8 ‐10 Octubre de 2010
Facultad de Filosofia y Letras, Universidad de Cádiz



ÁREAS TEMÁTICAS DEL CONGRESO
  • Educación, Formación y Acreditación
  • Teoría e Investigación
  • Práctica Profesional y Supervisión

PRESENTACIÓN DE PROPUESTAS

Periodo de envío de propuestas 15 de Enero – 1 de Junio de 2010
Modalidades de presentación:
Comunicaciones ‐ Posters ‐ Talleres ‐ Simposios ‐ Mesas Redondas
Todas las propuestas serán evaluadas utilizando el “proceso de revisión por pares y
anónimo”.
El texto completo de las propuestas aceptadas para su publicación en las Actas del
Congreso se enviará el 1 de Septiembre de 2010.

Asociación Gaditana de Musicoterapia

MUSICOTERÀPIA A... Instituto Música, arte y proceso. (Vitòria)

La definició de musicoteràpia aportada per Patxi del Camp de l'Institut de Musicoteràpia "Música, Art i Procés" és la següent:

"Quan la música i el so es fan servir com a agents d'intercanvi per establir una relació terapèutica que possibiliti el creixement i el desenvolupament de la persona, ens trobem davant d'un procés musicoterapèutic".

Podem definir la musicoteràpia com l'aplicació científica del so, la música i el moviment a través de l'entrenament de l'escolta i l'execució instrumental sonora, integrant així ho cognitiu, l'afectiu i el motriu, desenvolupant la consciència i potenciant el procés creatiu. Així podem:

- Facilitar la comunicació.

- Promoure l'expressió individual.

- Afavorir la integració social ".

http://www.agruparte.com/


ASSESSORAMENT en Musicoteràpia


Aquests mesos d'Octubre, novembre i desembre ens ha vingut a visitar la Lídia Pous Camps (St Joan les Abadesses) i l'Irene Tamayo Jódar (St Feliu de Guíxols), i una alumne de l'IES Pere Alsius i Torrent de Banyoles que estan realitzant el treball de recerca de segon de batxillerat sobre la musicoteràpia.
Han vist les nostres sessions del projecte infantil i del projecte d'adults, així com ha realitzat entrevistes als pares i mares que s'han ofert.

Estem molt agraïts a totes per ajudar-nos a difondre la nostre feina i posar el seu gra de sorra per donar a conèixer la musicoteràpia.

FORMACIÓ:Jornades sobre Teràpies Creatives

Aquestes jornades volen oferir una varietat d'aplicacions de la musicoteràpia, amb presentacions d'experiències per part de professionals en actiu i l'aplicació de noves arts creatives en entorns terapèutics. L'objectiu és donar resposta a la necessitat de disposar d'eines que ens permetin conèixer i intervenir en la nova realitat social i educativa que existeix avui dia.


JORNADES TERÀPIES CREATIVES
Divendres 20 de novembre, de 18.00 a 22.00 hores
Dissabte 21 de novembre, de 9.00 a 15.00 hores
Lloc: Seu de l’IDEC-Universitat Pompeu Fabra, C/Balmes, 132-134 Barcelona

L’admissió a les jornades es realitzarà per rigorós ordre de matrícula. Inscripció online

Esperem que aquesta informació sigui del vostre interès

Més informació: www.idec.upf.edu o 93-5421881

ACTUALITAT: Oliver Sacks amb... Musicofília

El nou llibre del neuròleg britànic Oliver Sacks (Londres, 1933) té una estructura similar a altres obres seves, amb capítols centrats en una afecció, construïts a partir de la narració de casos clínics i cites de cartes de corresponsals. Aquesta vegada, extensos comentaris a peu de pàgina obliguen a necessitar un tempo de lectura lent. El melòman també pot reconèixer el material temàtic (tourettians, parkinsonians, savants autistes, entre altres), i el contrast entre l’explicació de les patologies i els inquietants dubtes que encara estan irresolts.Però Sacks compon aquesta nova simfonia neurològica amb una particular oda a la música. Al llarg de quatre moviments (possessió musical, musicalitat alterada, memòria i moviment, emoció i identitat) desenvolupa aquest versàtil leitmotiv i explora les seves possibilitats com a clau per desxifrar el funcionament del cervell, per exemple en les al·lucinacions musicals en persones sordes, o com a eina terapèutica àmpliament emprada, per exemple, amb parkinsonians, a qui torna momentàniament una mobilitat normalitzada. En el clímax de l’obra, serà també l’últim bastió a rendir-se a les demències més devastadores.Igual que un compositor dirigint les seves obres, amb aquest llibre Sacks satisfà una doble vocació. Per una banda, com a metge, mostrar la importància que la música pot tenir per a la neurologia. Per l’altra, com a diletant, testimoniar el seu profund amor a la música. Sense pretendre-ho, com a autor aconsegueix novament que el lector descobreixi un ésser humà en cada cas clínic. El Periódico. Oriol Saladrigas.

MUSICOTERÀPIA A... Mami Sounds (Argentina)

A aquesta secció del blog intentarem mostrar diferents musicoterapeutes i institucions que treballen la musicoteràpia.
Us presentem Mami Sounds (Argentina) un projecte on quatre musicoterapeutes contrastats treballen la musicoterapia encapçalats per GABRIEL FABIÁN FEDERICO.

Somos un equipo de musicoterapéutas profesionales especializados en embarazo, neonatología, intervención temprana, niñez y adolescencia. http://www.mamisounds.com.ar/



ACTUALITAT:VIII Congreso Europeo de Musicoterapia


El Comité Organizador le invita a participar en el VIII Congreso Europeo de Musicoterapia, Evidence for Music Therapy Practice, Research & Education, - Evidencias para la Práctica, la Investigación y la Formación en Musicoterapia -, que se celebrará en Cádiz, España entre el 5-9 de Mayo de 2010.
Este Congreso Europeo será un excelente foro de intercambio internacional para aquellos profesionales, investigadores y formadores de Europa, y de otras regiones del mundo, que deseen presentar sus trabajos en el campo de la Musicoterapia. En los últimos años, la Musicoterapia ha enfatizado la importancia de contar con unas bases teóricas que fundamenten su práctica profesional en resultados de investigación. En este Congreso se promueve el envío de propuestas que expliquen el desarrollo teórico, metodológico y/o filosófico en las que se apoya la práctica, la investigación y la formación en Musicoterapia. Las evidencias sobre el valor, eficacia y efectividad de la Musicoterapia Aplicada en contextos educativos, psicoterapéuticos, comunitarios y hospitalarios incluye perspectivas cuantitativas y cualitativas. En este Congreso se brinda la posibilidad de presentar diferentes tipos de propuestas que las desarrollen en sus diferentes niveles.

Programa:
  • Miércoles 5 Mayo: Ceremonia de Apertura del Congreso
  • Jueves 6 Mayo: Sesiones del Congreso
  • Viernes 7 Mayo: Sesiones del Congreso
  • Sábado 8 Mayo: Sesiones del Congreso - Ceremonia de Clausura del Congreso – Cena de Clausura
  • Domingo 9 Mayo: Día de partida
El idioma del congreso es el inglés. Se ofrecerá traducción simultánea de las conferencias plenarias y traducción consecutiva de las comunicaciones y talleres, si el número de asistentes es mayor de 10 personas hispano-parlantes.

Inscripciones:
15 Noviembre, 2009 – inicio de inscripción al congreso
15 Febrero, 2010 - fin de la inscripción anticipada


INTERVENCIÓ: Musicoteràpia curs 2009/2010 Banyoles.

Les sessions de musicoteràpia es realitzaran els dissabtes al matí a l'Ateneu -centre d'estudis musicals- de Banyoles, del 19 de setembre al 19 de Juny.
Els horaris seran:
  • Adults: Hi haurà un grup. Aquest serà de 11:15 a 12:15.
  • Nens/es: Les adaptacions dels grups de nens/es es realitzaran en tres grup i aquest aniran de 9 a 11h. Les sessions duraran 30 minuts.

Per inscripcions:

  • Adults: Posar-se en contacte amb Fundació Estany (972576630)
  • Per nens/es: Posar-se en contacte amb Sòpuls (620427139 a partir de les 18h, 690115356) . Els grups els realitzaran els mateixos professionals. Caldrà omplir les fitxes d'inscripció 2009/2010. Caldrà portar diagnòstic mèdic de la discapacitat així com un informe dels professionals que treballen amb el nen/a.

Organitza:

  • Adults: Fundació Estany (Organitza), Sòpuls (Direcció tècnica)
  • Nens/es: Sòpuls (Organitza i direcció tècnica

INTERVENCIÓ: Musicoteràpia al carrer!

El passat dissabte 6 de Juny a la Plaça Major de Banyoles es va realitzar una experiència dansomusical que va arrancar els somriures de tots els assistents. Les persones que participen a Tardes de lleure (organitzat per Fundació Estany), Dansa (organitzat per Fundació Estany i col·labora Sòpuls) i Musicoteràpia (Coorgantizat per Sòpuls-Fundació Estany i Ateneu) van realitzar un espectacle sense precedent a les nostres contrades.
L’experiència fou tot un èxit ja que hi va haver molt de públic.
Aquest acte conclou els tallers de musicoteràpia que finalitzen el proper 27 de Juny. El proper mes de setembre 09 emprendrem de nou l’activitat de musicoteràpia. Per més informació poseu-vos en contacte amb nosaltres.



INTERVENCIÓ: Musicoteràpia i gent gran (Pla de l'Estany)

Els dies 11 i 18 de Juny es realitza al casal de la gent gran de Porqueres i Palol de Revardit sessions de musicoteràpia, on es faran diverses dinàmiques musicals per tal de passar una bona estona tots junts.
Es realitzaran dinàmiques d'improvisació, creació musical, jocs musicals amb el musicoterapeuta Joan Fontbernat Mach

Organitzat per Jubilus.

INTERVENCIÓ: Centre Riudeperes (Calldetenes)

El Centre Riudeperes. Aquest és un servei i establiment de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, gestionat i administrat per l'Associació de Sant Tomàs - PARMO. http://www.santtomas.cat/reportaje.asp?id_rep=836
L’objectiu principal del projecte de musicoteràpia és millorar la qualitat de vida dels usuaris del Centre, les seves conductes socials i emocionals


Objectius generals del projecte de Musicoteràpia al Centre Riudeperes

- Millorar les conductes socials i emocionals dels usuaris del Centre. Les activitats estructurades de musicoteràpia, moviment, cançons i activitats rítmiques ofereixen un ambient estimulant en el qual es poden aprendre habilitats socials. A través d’una interacció amb el grup es poden estructurar experiències per promoure la cooperació, compartir, esperar torns de paraula.

- Millorar les habilitats motores dels usuaris de del CentreTreballarem activitats musicals que estimulin el moviment, facilitant així una interacció complerta amb el seu entorn.

- Millorar les habilitats de comunicació els usuaris del Centre. La música no té un llenguatge semàntic per això és molt útil en la musicoteràpia i permet crear canals de comunicació a través de la melodia, el ritme, el tempo, l’altura, els matisos.

- Millorar les habilitats d’aprenentatge dels usuaris del CentreSeqüenciar les instruccions i potenciar el contacte visual ja que si aquest es potencia augmenta la capacitat d’atenció i comunicació.


Objectius específics del projecte de Musicoteràpia al Centre Riudeperes:

Els objectius específics estan adaptats a les sessions de musicoteràpia tenint en compte les necessitats individuals de cada usuari i les característiques individuals de cadascú.


Espai:

Utilitzem un espai que garanteix una bona mobilitat interior, amb una taula per estendre el material que utilitzarem durant la sessió, aquesta serà l’aula de la televisió del centre.


Recursos humans:

Joan Fontbernat Mach (Musicoterapeuta, Universitat Ramon Llull)Lídia Horcas i Irene Garcia (Educadores del Centre Riudeperes)

ACTUALITAT. Quan la música és el mitjà.

Sons i ritmes també poden ser un recurs per enfortir capacitats
Diari de Girona. Diumenge 26 d'Abril de 2009

És dissabte al matí i i del Centre Municipal d'Estudis Musicals de Banyoles, conegut com l'Ateneu, en segueixen sortint melodies i ritmes. Però en aquest cas l'objectiu no és, com entre setmana, que els alumnes afinin o marquin el compàs, sinó més aviat que aprenguin a mantenir l'atenció, a interactuar amb els companys o a millorar la seva memòria auditiva. La majoria dels qui fan sonar la música són veïns del Pla de l'Estany, però també n'hi ha que vénen expressament de fora de la comarca, i tots tenen algun tipus de discapacitat intel·lectual o física. Són el centre d'atenció de l'associació Sòpuls, una entitat jove sense ànim de lucre que ofereix diversos serveis per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i dels seus familiars, sobretot en l'àmbit del lleure. Sòpuls, en col·laboració amb la Fundació Estany, una entitat dedicada al mateix col·lectiu, ha engegat una experiència innovadora a la demarcació, en què la música es converteix en l'excusa perquè els qui tenen alguna discapacitat passin una bona estona, creïn vincles i puguin mantenir i millorar capacitats físiques, emocionals i intel·lectuals.

"Cada persona que pateix una discapacitat té les seves característiques particulars i per això els avaluem individualment i decidim, en coordinació amb la família i els altres professionals que treballen amb ells en centres especials o a l'escola, quins objectius específics volem que assoleixin a partir de la música". Ho explica Joan Fontbernat, musicoterapeuta i un dels fundadors de Sòpuls, que va començar a gestar-se a finals del 2007 quan un grup de joves del Pla de l'Estany, professionals de diverses especialitats de l'àmbit de la salut i l'educació, van decidir unir-se per mirar de fer la vida més fàcil a les persones amb discapacitats i a les seves famílies. L'objectiu: organitzar activitats de lleure i oferir-los serveis a un cost simbòlic.És el cas de les classes de musicoteràpia, encapçalades per en Joan i també per en Jordi Matamala, educador social. Tots dos, en sessions maratonianes durant el matí de dissabte, han organitzat en grups els vuit infants i la dotzena d'adults que s'han apuntat a l'activitat. En poques hores se senten sonar guitarres, campanes, mans, xilòfons i tambors; i cantar, i riure. Són el mitjà amb què es treballa la capacitat per mantenir l'atenció, per acceptar el contacte corporal, per potenciar la memòria o per millorar la parla. Un mitjà com a mínim agradable: "Els pares ens diuen que els fills estan encantats de venir", explica en Jordi. No costa percebre-ho.Les sessions comencen amb una cançó de benvinguda en què tothom ha d'explicar com està, i de la mateixa manera acaben amb un tema de comiat, no sense abans haver fet una estona de relaxació. Els seus impulsors esperen estendre-les algun dia als casals de gent gran. Per saber més de Sòpuls i de la musicateràpia es pot clicar www.themusictherapy.blogspot.com, o www.associaciosopuls.blogspot.com.

ACTUALITAT: Deforia Lane

Deforia Lane, directora de musicoterapia en el hospital Universitario de Cleveland (Ohio).
"Hay que pasar más tiempo con personas que con cosas"
Tengo 60 años. Nací en Ohio. Estoy casada con un hombre maravilloso y tenemos dos hijos, de 26 y 36 años. Dirijo el departamento de musicoterapia en el Ireland Cancer Centre y el Rainbow Babies & Children´s Hospital. Obama representa una esperanza. Soy cristiana
¿Desde cuándo sabe que la música cura?
A los 5 años percibí claramente la magia y la influencia de la música sobre las personas.
¿Cómo?
Mi madre era muy modesta, pero cuando tocaba el piano se convertía en una gran persona. Mi padre no pudo estudiar, pero cuando cantaba era como un rey. Empleo la música y mi voz para ayudar a los enfermos en un gran hospital.
¿Y qué les canta?
Las investigaciones demuestran que si un enfermo escucha la música que le gusta, mejora su estado general. Así que yo les pregunto qué tipo de música les gusta, y si me dicen que ópera, pues les canto ópera.
¿A los pies de la cama del hospital?
Sí, y en los miles de casos que trato en el hospital desde 1976, todos documentados, queda claro que mejoran y necesitan menor cantidad de medicación. Mi repertorio, debido al gran abanico de edades que trato, ha de ser muy amplio.
¿A qué tipo de pacientes se enfrenta?
Muchos niños con discapacidades tanto mentales como físicas, síndrome de Asperger, bebés prematuros, niños y adultos con desordenes psiquiátricos, enfermos terminales y moribundos.
¿Les acompaña en el paso de la vida a la muerte?
Sí, y es una experiencia maravillosa, un momento mágico en el que se manifiesta un respeto muy profundo por la vida. Escuchando las cosas que son importantes para esas personas en tránsito, aprendo a vivir mejor.
¿Qué le dicen?
Que pase más tiempo con personas que con cosas. Más tiempo amando a mi pareja, cuidando de mis hijos, compartiendo con mis amigos, que trabajando. Me insisten en que deje las preocupaciones de mañana a un lado, me advierten que el miedo a no tener es una gran trampa. Todos descubren, en esas circunstancias, la felicidad y el poder del momento presente. Y también me insisten en que ya es hora de que me vaya a casa.
Ya.
A menudo siento que mi sabiduría es insuficiente para tratar con los enfermos; entonces ellos me dicen que pueden percibir las intenciones de mi corazón y que eso es lo esencial. Hay una frase que no estoy segura de que usted quiera escuchar...
Sí quiero, sí.
Los creyentes dicen que la esencia de mi poder está más allá de mí. Conecto con ellos de una manera muy profunda. ¿Nunca le ha ocurrido estar con alguien y no necesitar decir nada para entenderlo todo?... En ese mutuo entendimiento profundo que roza la comprensión del todo, la música es un canal poderoso.
También tratará ateos y gente que teme a la muerte. ¿Cuáles son sus experiencias?
Todas son hermosas. Yo escribo con los pacientes canciones en las que explican sus sentimientos, sus miedos. Y cuando hay que dar a los familiares malas noticias, los convoco alrededor de la cama y cantamos.
¿Todos juntos?
Sí, el paciente, los familiares, las enfermeras, los médicos y yo; a todos les pido que canten conmigo o toquen un instrumento.
El médico debe de quedarse a cuadros.
Algo sorprendido al principio, hasta que ve los resultados. Y en la mesa de operaciones también pregunto al paciente qué le gustaría escuchar, y junto con las enfermeras y los médicos le interpretamos esa música antes de que se duerma y cuando se despierta. Mientras le operan, le pongo auriculares.
Es usted increíble.
Hay estudios que miden las variaciones cerebrales de pacientes sedados que escuchan la música que les gusta. Necesitan menos anestesia.
¿Qué historia le ha emocionado?
Un hombre que sufría parkinson, con dificultades para hablar y que podía estar de pie pero no caminar. Utilizamos una canción muy rítmica de los años 40 que a él le encantaba y la técnica melodía entonación terapia,y conseguimos que hablara y caminara.
De nuevo increíble.
Personas con afasia, gente que debido a un accidente cerebral no consigue articular palabra, consiguen recuperarse cantando. Es una técnica conocida.
¿En qué otros casos es útil la terapia de la música?
En embarazos de riesgo, en bebés prematuros, niños que tienen a su madre en el hospital, familiares de enfermos crónicos y terminales, y es muy importante en el colectivo médico. Hemos empezamos a enseñar musicoterapia a los médicos residentes para combatir el estrés. El resultado les sorprende tanto, que todos acaban aplicando la musicoterapia a sus pacientes.
¿Qué otros estudios han realizado?
Grabamos CD para los niños prematuros con canciones de cuna cantadas por sus madres y con su ritmo cardiaco, y esos niños salen antes de las incubadoras. Yo misma, cuando me diagnosticaron dos cánceres, creé un programa, Sing sister sing,escribí canciones que hablaban de mis temores y mis momentos de mayor felicidad.
¿Y?
Me ayudó tanto, que creé un programa sobre mi propia experiencia dirigido a ese porcentaje de mujeres con cáncer y sin recursos que no quieren someterse a tratamiento. Conseguí que se sometieran y con éxito.

ACTUALITAT: El poder de la música al programa Crónicas de TV2


http://www.rtve.es/FRONT_PROGRAMAS?go=111b735a516af85ccdc4135d9df82c2e123009d61eb00f778b60af793b191c319800b9afaf94463d7b6e11b63e33e88aae395fc891092a58fae1ab8c869a03a8b5d6969c5c1736e7

Emès: Diumenge, 05 d'Abril del 2009
Canal i hora: TVE La 2. 21h30

El programa "Crónicas", que dirige Reyes Ramos, ha emitido el pasado domingo cinco de abril "El Poder de la música".
A lo largo de cuarenta minutos Teresa Gray y Carlos Gómez analizan y muestran como la música ha mejorado la existencia de muchas personas. Es el caso de los enfermos mentales que componen la Orquesta de la Bonna Sort. Desde hace cinco años sus vidas giran en torno a los ensayos y a las actuaciones en directo por las que además cobran.
La musicoterapia se aplica cada vez a más patologías. Está comprobado que en el caso de los pacientes de Alzheimer les ayuda a enriquecer su calidad de vida. Ahora se está empezando a usar con personas que tienen fibromialgia. También la sesión de música contribuye a bajar el nivel de estrés en las personas que se someten a quimioterapia.
El hospital La Paz de Madrid ha realizado un estudio en el que se demuestra que la música beneficia a los bebes ingresados en urgencias. Sobre todo mejora su capacidad respiratoria.
Otro hospital, el San Joan de Deu de Barcelona que es infantil, aplica la musicoterapia en todas las plantas. Los niños y los padres consiguen olvidarse durante unos minutos del lugar donde se encuentran.

FORMACIÓ: Taller de musicoteràpia amb l'Escola de l'Esplai (Girona)

El diumenge 22 de març al matí, vam estar a la casa de colònies els Arcs de Sta. Pau per realitzar un taller de musicoteràpia organitzat per la Coordinació de Centres d'Esplai, Fundació Esplai Girona.
El taller va consistir a donar una pinzellada al món de la musicoteràpia donant el màxim de recursos per tal que tots els monitors i monitores que van assistir puguin usar i tenir en compte a l’hora de realitzar la vital feina educativa que realitzen als esplais.
Estem molt agraïts a l'Escola de l'Esplai per donar-nos l'oportunitat de fer allò que més ens agrada, musicoteràpia.
Organitza: Escola de l'Esplai.
Musicoterapeuta: Joan Fontbernat Mach

ACTUALITAT: Los ángeles están en la Tierra

Gabriel F. Federico, musicoterapeuta de Buenos Aires (Argentina): Este es un cuento que escuché por primera vez hace unos años en un congreso en México y me conmovió muchísimo. Con el tiempo sentí que debía estar al inicio de mi libro. Su autor es desconocido y en internet circulan machas versions diferentes. La siguieente es una adaptación que he realizado para compartir con ustedes:

Dios estaba en el cielo mirando lo que hacían los hombres en la Tierra y vio que entre ellos reinaba una gran desolación. Por ello reunió a un grup de ángeles y les dijo:
- Hijos míos, he estado observando a los hombres y mujeres en la Tierra y algo me llama la atención. Veo que los seres humanos no se respetan, que hay millones de hermanos en guerra, esposos y esposas que no contemplan sus carencias, ricos y pobres completamente apartados, sanos y enfermos distantes, libres y esclavos totalmente separados... estoy muy preocupado.
-¿Ven a los seres humanos? ¡Necessitan ayuda! Los hombres se han olvidado de que los hice distintos para que se completen unos a otros y gocen la felicidad eterna. Tendrán que bajar muchos de ustedes por todo el planeta en mi nombre.
- ¿Nosotros? - dijeron los ángeles con una mezcla de sorpresa, ilusión, susto, emoción y fe.
- Sí, ustedes son los indicados, ya que nadie más podría cumplir mejor esta tarea. Pero bajarán con francas distinciones.
- ¿De qué se trata? - preguntaron inquietos.
Entonces se les explicó su deber.
Dios los separó en grupos y le asignó una tarea a cada una, dándoles a todos como herramienta el don del Amor. Luego seguió diciendo:
-Ustedes tendrán una gran memoria y concentración de excelencia: serán Ciegos.
- Ustedes serán elocuentes con sus cuerpos y muy creativos para expresarse: serán sordomudos.
- Ustedes tendrán pensamientos profundos, serán creadores visionarios y algunoes hasta poeta: tendrán Parálisis Cerebral.
- Ustedes serán intranquilos y traviesos y sólo mi voz los calmará: tendrán Hiperactividad.
- Ustedes disfrutarán la creación tal como la planeé para los hombres, mientras unos se preocupan por los avances científicos y tecnológicos, ustedes serán los que disfruten mirando una hormiga o una flor. Serán felices, muy felices, porque amarán a todos y no harán juicio sobre nadie: tendrán Retraso Mental.
- Ustedes serán simpáticos y de gran sentido del humor, llegarán hasta el cielo, haciendo que los demás inclinen su cabeza pera verlos: serán enanos.
- Ustedes vivirán en la Tierra, pero su mente se mantendrá en el cielo; preferirán escuchar mi voz a la de los hombres y sólo algunos manifestarán una genialidad en un arte o una ciencia: tendrán Autismo.
- Ustedes tendrán dificultad para caminar, pero mentes muy brillantes y bajarán con la espalda ahuecada; los hombres repararán sus cuerpos, pero tendrán que ingeniárselas para triumfar: tendrán Mielomeningocele, que significa miel que vino del cielo.
- Ustedes serán hábiles como nadie, les faltarán los brazos y tendrán que hacer todo con los pies y la boca. Tendrán Amputaciones.
Y continuó así, asignando diferentes tareas a cada grupo de ángeles y al último grupo le dijo:
- A ustedes les daré el don del cariño, serán muchos en la Tierra pero no habrá distinción entre ustedes porque tendrán la cara, los ojos, las manos y el cuerpo como si fueran hermanos de sangre. Sólo les quitaré las alas, justo antes de nacer: tendrán Síndrome de Down.
Una vez finalizada la asignación les aclaró:
- Cada uno llegará al vientre de una madre. Ahí se formaran durante 6,7,8 o 9 meses. Y al nacer, todos serán recibidos con profundo dolor, causarán miedos y angustias, algunos padres van a rehusar la tarea, otros la asumirán con miedo o enojo y habrá quienes se echarán la culpa. Todos llorarán, pero esas lágrimas se convertirán en amor y aceptarán el deber. Sea cual fuere el caso, su misión en la tierra será transmitir la Fe, la Esperanza y el Amor.
Y así comenzaron los ángles a descender a la Tierra con una profunda emoción.
Hoy siguen bajando ángeles con espíritus superiores en cuerpos limitados y seguirán llegando mientras haya humanidad en el planeta. Están con nosotros para darnos la oportunidad de trabajar por ellos, para aprendre de ellos.
Y trabajar es servir: servir es vivir y vivir es amar, porque la vida se nos dio para eso. El que no vive para servir, no sirve para vivir.
Si tienes un ángel entu hogar o trabajas con uno, cuídalo y aprendre de él, porque el elegido eres tu, no él.

FORMACIÓ: Curs d'introducció a la musicoteràpia. Pla-B (Banyoles)


Els dies 4, 6 i 11 de Febrer del 2009 es va realitzar un curs
d'introducció en la musicoteràpia
(MT), organitzat per l'Ajuntament de Banyoles, dins el Pla-B.
Cal esmentar que les llistes d'inscripció es van omplir ràpidament.
L'objectiu d'aquest curs ha estat difondre la musicoteràpia com a professió emergent i amb moltes possibilitats de créixer durant el segle XXI.
El curs va tractar diferents aspectes relacionats amb aquesta disciplina: els fonaments , la seva història, els àmbits professionals, les aplicacions de la música dins la musicoteràpia i el procés d'intervenció. El curs es va basar en sessions teòrico-pràctiques, per tal d'aconseguir un clima dinàmic i participatiu.
Agraïm a tots els assistents la vostra participació, així com al Pla-B per donar-nos la oportunitat de realitzar aquest curs i al CEIP Pla de l'Ametller per cedir-nos els espais i el material corresponent.
Musicoterapeuta: Joan Fontbernat Mach
Educador Social: Jordi Matamala Camós

INTERVENCIÓ: Musicoteràpia al Pla de l'Estany



A la comarca del Pla de l'Estany s'ha creat un nou servei de musicoteràpia, aquest està coorganitzat per Sòpuls-Fundació Estany. Treballa amb discapacitats intel·lectuals de totes les edats i es realitza a l'Ateneu ,centre d'estudis musicals municipals de Banyoles, als dissabtes al matí de 9 a 14h.
Actualment tenim dos grups d'adults i tres grups de nens/es agrupats segons les seves característiques específiques.
El grup d'adults actualment hi ha 5 i 6 usuaris/es respectivament.
Els grups específics estan dividits en tres, el grup vermell, el grup lila i el grup verd amb 3, 2 i 3 usuaris/es respectivament.
Actualment 19 persones gaudeixen d'aquest servei.
Hi ha usuaris del Pla de l'Estany i el Gironès.

La musicoteràpia està oberta a tothom que li pugui interessar.
Musicoterapeuta: Joan Fontbernat Mach
Educador Social: Jordi Matamala Camós

FORMACIÓ: Introducció a la musicoteràpia


Benvolguts/des,
Ens adrecem a vosaltres per recomanar-vos un curs inclòs dins la present
programació de Pla-B de l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Banyoles i
que oferirà l’Associació Sòpuls. A continuació en teniu tota la informació.
Aquesta formació és una introducció a com s’utilitza la música com a
eina terapèutica en els diferents contextos de la nostra societat.
Va dirigida especialment a pares i mares, mestres, monitors/es i altres
professionals de l’educació, així com a joves que puguin sentir un
interès especial en conèixer millor aquesta disciplina.

Lloc: CEIP Pla de l’Ametller
Dies: 4, 6 i 11 de febrer
Hora: de 19.30 a 21h.
Preu: 15€
Inscripcions i + info: A l’Espai Jove (972583211) fins el 30 de gener
Places: 15
Organitza:
Pla-B, Associació Sòpuls

INTERVENCIÓ: Tallers de musicoteràpia a Banyoles


Actualment, estem realitzant tallers de MUSICOTERÀPIA per a infants, joves i adults amb discapacitat intel·lectual. Es fan a l'Ateneu, Centre d'estudis musicals de Banyoles.
Inscripció oberta de Setembre a Juliol, per a totes les edats, demana informació a l'Associació Sòpuls (www.associaciosopuls.blogspot.com) o a l'Ateneu Centre municipal d'estudis musicals de Banyoles

Organitzat per: Associació Sòpuls, Fundació Estany i l'Ateneu.
Musicoterapeuta: Joan Fontbernat Mach
Educador Social: Jordi Matamala Camós