ACTUALITAT: Entrevista a Cocarmi i Radio Estel

L‘Ateneu de Banyoles inclou un concert de la Musicoteràpia Music Band, una formació per a persones amb discapacitat intel·lectual.
En parlem amb el Joan Fontbernat, mestre en Educació Musical i musicoterapeuta.

- Què és la musicoteràpia?
La musicoteràpia és la utilització científica i sistemàtica de la música. Funciona a través de tota classe d‘experiències musicals i a través d‘un procés interpersonal entre l‘usuari, el terapeuta i la música. La música és el llenguatge vehicular, el camí per poder arribar a la persona per facilitar canvis de conducta en aquelles persones que tenen problemes físics, cognitius o emocionals.

- Com es treballa? Com seria una sessió de musicoteràpia?
Depèn molt del col·lectiu amb què es treballa. Nosaltres, per exemple, treballem amb persones amb discapacitat intel·lectual. En el nostre projecte treballem tant amb adults com amb infants. En cada projecte treballem d‘una manera diferent.

- En el cas dels infants, com treballeu?
El portem directament des de l‘Associació Sòpuls i l‘Ateneu. Treballem d‘una forma específica amb grups molt reduïts de 3 o 4 infants. Ens fixem uns objectius d‘intervenció que consensuem amb els altres especialistes que atenen els nens. Per exemple, si hi ha nens que van a centres d‘educació especial ens posem en contacte amb les tutores, el mateix que els nens que treballen amb logopedes o fisioterapeutes. Treballem amb ells i fixem una línia de treball conjunta.

- I en què pot ajudar la música als infants amb discapacitat?
La música per sí sola és una eina motivadora per a un tant per cent molt elevat de les persones. És un element que dóna plaer i això fa que sigui molt adequada per treballar amb els nens. Als infants els entra molt bé i nosaltres el que busquem és que les nostres sessions de musicoteràpia siguin diversió. Si algú s‘ho mira des de fora veurà que sobretot s‘ho estan passant molt bé. Quan acabem cada sessió ens fixem en els objectius que ens havíem marcat per cada nen del grup i analitzem com els ha anat la sessió, què podríem fer per treballar-hi més, per aprofundir en les seves necessitats, etc.

- Del treball amb els adults sorgeix la Musicoteràpia Music Band. Quina és la seva missió?
El projecte d‘aquesta banda sorgeix de la feina que fem amb el grup d‘adults. Aquest serà el tercer curs que treballem amb adults. El primer any treballàvem des de la improvisació i la pràctica amb la percussió. Però sempre hem volgut que s‘hi impliquessin molt i per això els demanem molt l‘opinió sobre què volen fer a les sessions. Així va sorgir la idea de cantar. El curs passat vam començar a versionar cançons que els agradaven, des de cançons populars a cançons del rock català, cançons que els motivaven,... Però la idea del projecte era també ampliar una mica la xarxa de relacions socials dels nostres usuaris i per això hem anat buscant col·laboracions de músics de la comarca o de la província de Girona. Ells feien el coixí harmònic dels temes i nosaltres portàvem més la part de veu i percussió. A partir d‘aquesta simbiosi ens vam plantejar la creació de la banda.

- Una banda que aquest any podrà fer un concert a l‘Ateneu de Banyoles?
Així és. Gràcies a l‘Ateneu i l‘associació Iregolare va sorgir la idea de poder fer aquest concert. Serà a l‘Ateneu de Banyoles, el pròxim 26 de novembre. Actuarem amb el Cesk Freixas. A partir de les 10 de la nit, amb entrada gratuïta. Les entrades anticipades es podran recollir a la secretaria de l‘Ateneu a partir del dilluns 22 de novembre.

- On podem trobar més informació sobre vosaltres i la vostra feina en el camp de la musicoteràpia?
Tenim un blog a internet, www.musicoterapia-girona.blogspot.com. Però també podeu contactar amb nosaltres a través del correu electrònic musicoterpaia.girona@gmail.com.

A Radio Estel (Catalunya sense barreres) i a Cocarmi (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat) http://www.cocarmi.cat/cocarmiweb/Pages/SalaPrensa/Entrevistas/Detalle.aspx?ID=211

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.