FORMACIÓ: Curs d'iniciació a la Musicoteràpia i a la Dansa Moviment Teràpia (Banyoles)

Aquest 2010, Sòpuls realitza la segona edició del Curs d'Iniciació a la Musicoteràpia (MT), però enguany serà de cinc sessions i hem introduït la Dansa Moviment Teràpia (DMT). En aquestes 5 sessions coneixerem els principis bàsics i aplicacions de la MT i la DMT. Aquesta activitat està oberta a tota persona interessada en aquestes disciplines.

Dies: 16, 17, 18, 21 i 22 de juny
Musicoteràpia: 16 i 18 de juny
Dansa Moviment Teràpia: 17 i 21 de juny
Musicoteràpia + Dansa Moviment Teràpia: 22 de juny
Horari: 19.30 a 21h.
Espai: Espai Jove de Banyoles

Professionals:
- Mariona Angelats (Diplomada en Educació Especial i Màster en Dansa
Moviment Teràpia)
- Joan Fontbernat (Diplomat en Educació Musical, Postgraduat en Musicoteràpia
i Màster en Educació en la Diversitat)
- Jordi Matamala (Diplomat en Educació Social)
Inscripcions: A/e: joventut@ajbanyoles.org.
Telèfon: 972 58 32 11

MUSICOTERÀPIA AMB ... Maria Josep Besson

MUSICOTERÀPIA AMB EMBARASSADES:
La Musicoteràpia es una disciplina terapèutica que utilitza el so, la música i el cos com a eina per mantenir, restablir o millorar la salut de les persones.

Quan una dona es queda embarassada comença a caminar per un camí ple de canvis. Amb la musicoteràpia es pretén que les mares puguin arribar a un estat d’harmonització que promogui l’aparició de canvis beneficiosos tant per ella com pel nen.
La veu, amb les tècniques d’entonació utilitzant vocals i les cançons, és una eina essencial en aquest tipus d’intervenció.
Com que l’aparell auditiu del bebè ja està format en el quart mes, a partir d’aleshores anirà coneixent i estimant la veu de la mare a través de la seva oïda. Així dons, el petit s’anirà relacionant amb les melodies que escoltarà dins l’úter i que reconeixerà i el calmaran un cop hagi nascut.

Aquestes sessions van dirigides a les futures mares i parelles que vulguin estimular i connectar amb el seu fill abans de néixer enfortint el vincle i la comunicació mitjançant la música.

MÚSICA PER A NADONS
La música, les cançons, els sons, els ritmes... són eines bàsiques per a la comunicació afectiva. La veu de la mare, parlada i cantada es decisiva en el desenvolupament del nen. Alfred Tomatis va dir: “L’aliment vocal que dona la mare al seu fill és tan important com la seva llet pel desenvolupament del nen”. A través de les cançons la mare pot transmetre el seu amor cap el nadó i és amb aquest sentiment que l’ajudarà a créixer d’una manera saludable.

Objectius del Taller:
•Fomentar la relació sonora, motriu i musical entre el nadó i la mare/pare
•Proporcionar eines musicals senzilles i útils per desenvolupar el vincle emocional amb el bebè, explorant els canals d’expressió musical, afavorint el joc musical en la vida quotidiana, practicant el repertori i adquirint nous recursos musicals
•Estimular el desenvolupament del nen a través de la música
•Potenciar la veu com a primer i primordial element bàsic en comunicació afectiva entre l’adult i el bebè
•Divertir-se, passar-s’ho bé


CONTACTE

Maria Josep Besson, musicoterapeuta i titulada superior de cant.
Actualment fa tallers de “Musica per a Embarassades” a l’Orfeó Lleidatà i privadament, i “Música per a nadons” al Musical de Bellaterra.

93 7216211/669714995
mariajosepbesson@hotmail.com

MUSICOTERÀPIA A... Voices (Noruega).


Voices (ISSN 1504-1611) és una revista internacional en línia de musicoteràpia. Procura tenir un perfil internacionalment inclusiu de la musicoteràpia, fomentant les contribucions i col·laboracions entre els professionals dels diversos continents.
La revista publica textos accessibles en un ampli rang de gèneres, el seu fòrum publica columnes quinzenals, una sèrie sobre la teràpia de la música arreu del món... La pàgina web Voices, també inclou recursos com ara enllaços a cursos de formació, associacions, i propers esdeveniments. La missió de Voices és construir ponts entre diferents cultures, disciplines i camps pràctics en el món de la música i la salut.
Voices és una publicació de GAMUT, Grieg Academy Music Therapy Research Centre, University of Bergen (Noruega) en associació amb Antioch University (EUA) i en col.laboració amb la Federació Mundial de Musicoteràpia. Gràcies als patrocinadors i un grup d'editors internacionals, Voices està disponible per a que vostè llegeixi, lliure de qualsevol càrrec.
http://www.voices.no/

ACTUALITAT: AEMP (Associació Espanyola de Musicoterapeutes Professionals)

L'Associació Espanyola de musicoterapeutes Professionals (AEMP)
(http://www.musicoterapeutas.es) és una organització sense ànim de lucre i independent, registrada en el Ministeri de Treball i Afers Socials (i per tant, és una Associació Sindical). Està formada per musicoterapeutes professionals de tot el territori espanyol. La AEMP registra als musicoterapeutes residents a Espanya amb formació universitària adequada per a l'exercici de la professió. Aquest registre està d'acord amb les directrius de l'European Music Therapy Confederation (EMTC). La EMTC és l'única associació europea de musicoteràpia reconeguda per la Unió Europea per regular l'exercici d'aquesta professió. Amb aquest servei que s'ofereix des AEMP, les institucions espanyoles interessades a contractar musicoterapeutes professionals poden disposar d'informació registrada sobre el desenvolupament real de la professió i, alhora, de la veracitat de les titulacions de qualsevol dels musicoterapeutes que els demanin ocupació o qui ells vulguin contractar. Igualment la AEMP registra les investigacions relacionades amb aquesta temàtica per tal que qualsevol altre professional i / o investigador pugui beneficiar del major nombre possible de documentació rellevant i, amb això, contribuir al desenvolupament de la disciplina al nostre país. La recerca en Musicoteràpia és essencial per al desenvolupament professional ja que en ella es basa la seva raó de ser com a disciplina aplicada dins de les ciències socials i de la salut. Per això és tan important el seu registre per a la seva difusió entre les principals rutes de fonts documentals.
Des de la AEMP podem defensar molt millor els nostres interessos com a col.lectiu davant les institucions espanyoles i les europees, alhora que contribuïm a oferir un millor servei i de qualitat a les institucions que compten ja o vulguin comptar amb musicoterapeutes professionals entre els seus empleats.

MUSICOTERÀPIA A... CPEE VENTIJOL (BLANES).

El CPEE Ventijol és un centre públic d'educació especial. Situat en una zona de la costa catalana. L'escola combina la potenciació d'àrees curriculars com a llengua, experimentals i matemàtiques amb àrees del desenvolupament de la comunicació i socialització com psicomotricitat, educació física, dansa-moviment, teatre, dansa i musicoteràpia.
S'atén a alumnes la discapacitat dominant sigui: retard mental profund, sever o mitjà (si aquesta associat a altres discapacitats), trastorns generalitzats del desenvolupament (autisme o psicosi infantil), plurideficients (discapacitat psíquica, sensorial i / o motriu).


El projecte MT-Ventijol, realitzat pel musicoterapeuta Joan Fontbernat Mach i tot l'equip de professionals del centre. s'ha iniciat el curs 2009-2010. Aquest consisteix en realitzar sessions de musicoteràpia a les dotze unitats del centre, treballant objectius funcionals basats en la comunicació, socialització ...
El projecte està diferenciat en quatre blocs de treball: grups amb Plurideficiencas i Autisme que estan en el servei de infantil, grups amb TGD i retard mental en el servei de primària i grups d'alumnes en edat de secundària.
Per a cada alumne es fixen els objectius individuals inclosos en el Programa Educatiu Individual.
Així mateix, les unitats d'intervenció estan dirigides per desenvolupar els objectius escollits.
A les unitats amb plurideficiències treballem la música com estimulació sensorial, potenciant objectius com la comunicació i interacció per potenciar les respostes musicals. En els grups amb espectre autista treballem per potenciar la interacció, comunicació, atenció i socialització per obtenir millores en les seves conductes socials, treballant a través d'activitats musicals basades en les rutines, per crear un clima de treball adequat perquè els nens puguin desenvolupar les seves competències. En els quatre grups de secundària, treballem la improvisació, la percussió instrumental i corporal intentant estimular al màxim les seves capacitats en base a objectius com la coordinació, la creació, control d'agressivitat ...
En finalitzar el primer any d'aplicació d'aquest projecte, s'ha valorat molt positivament l'experiència. S'han elaborat fulls de registre per a després de cada sessió i periòdicament ha recopilat vídeos de les sessions. Amb tot això, juntament amb la valoració de l'equip, s'ha realitzat una avaluació sumativa obtenint resultats positius en les respostes dels alumnes. S'han analitzat els fulls de registre que s'han omplert pel musicoterapeuta en acabar les sessions i els vídeos de sessions que periòdicament s'han gravat, obtenint uns resultats positius a nivell de respostes socials al fet musical.
Podeu veure el vídeo al blog de la nostra escola:
http://centreventijol.blogspot.com/