DOCUMENTAL: Cromosoma cinc


Cromosoma Cinc és una història concreta, la d'Andrea, que aborda una qüestió universal: la del camí que han de recórrer molts pares amb fills amb necessitats especials que els obliga a emprendre un viatge de dolor, incertesa, superació, acceptació i molta paciència.

La història comença amb el naixement d'Andrea, una nena prematura. Els pares intueixen que alguna cosa estranya passa però no saben què és. El diagnòstic que reben, més d'un any després, té un nom tan estrany com el síndrome minoritari que pateix: 5P-o miol de gat, una malaltia que afecta un de cada 50.000 nascuts vius i que es presenta amb major freqüència en nenes que en nens.

Andrea és la protagonista total de la pel·lícula. Ella, el seu món, la manera en què revoluciona el seu entorn i la seva manera especial de mirar les coses. Quan la seva mare aconsegueix entrar en aquest univers, la seva incertesa es torna en acceptació i la troballa d'una nova realitat.




Podeu veure la pel·lícula complerta clicant aquí

INFORMACIÓ: Una iniciativa permet a 170 persones amb discapacitat gaudir de l'esport adaptat


Unes 170 persones gaudiran per primera vegada del programa d'esport adaptat que va posar en marxa l'Ajuntament de Samalamca amb l'objectiu últim de desenvolupar accions esportives saludables per als que resideixin en aquest municipi i tinguin discapacitat física, intel · lectual o sensorial.

El programa, que compta amb una aportació municipal de 17.000 euros, serà gestionat alternativament per les associacions Aviva i ASPRODES per 'donar resposta a les necessitats específiques de les persones amb discapacitat'. Així ho van anunciar el regidor d'Esports de Salamanca, Jorge Recio, la presidenta del Club Esportiva Aviva Sánchez-Guijo, María Victòria Gil, i el president de l'Agrupació Esportiva de ASPRODES, Néstor Muriel.

En concret, el projecte es desenvoluparà de dilluns a dissabte (de gener a maig i d'octubre a desembre). Es realitzarà en instal · lacions municipals com els pavellons Lazarillo de Tormes, La Alamedilla, les pistes d'atletisme del Helmántico o el Centre Municipal de Miraltormes.

Finalment, entre les activitats que contempla el programa es troben tornejos de futbol sala, i bàsquet, així com activitat física adaptada, natació, hoquei interior, goalball, tennis de taula, petanca, atletisme, pàdel, expressió corporal i psicomotricitat.

INTERVENCIÓ: Jornada capacitats per la dansa


El projecte Boomerang s’ha consolidat com un referent d’espai d’oci en un context musical inexistent a Girona, adreçat a persones amb DI o altres diversitats funcionals i obert a públic general.       

Coincidint amb el Dia Internacional de la Dansa el BOOMERANG col·labora amb l'associació MIRA, CAPACITATS PER LA DANSA i DESING FOR TAKE AWAY en aquesta ocasió es celebrarà la 3a JORNADA DE DANSA INTEGRADA.  

La Jornada que enguany arriba a la tercera edició busca acostar la dansa integrada a tothom i donar oportunitat a ballarins de mostrar el seu treball davant un públic. Aquest any el format és una trobada de diferents escoles que vulguin presentar els seus grups de dansa integrada. 


El projecte BOOMERANG que s'ha consolidat com un referent d’espai d’oci en un context musical inexistent a Girona per les persones amb DI o altres diversitats funcionals, ha incorporat a la seva imatge la tipografia Anna (Beta). Aquesta tipografia està feta per Anna Vives, una noia amb la Síndrome de Down, que ha creat la seva pròpia tipografia de lletra disponible per escriure en qualsevol suport.

INFORMACIÓ: PROJECTE PALIACLINIC

La mostra del nostre compromís social, dota de diferents ajudes i serveis a pacients en situació de final de vida ia les seves famílies quan estan en situació de necessitat socioeconòmica. Un dels punts d'intervenció és la musicoteràpia.

INFORMACIÓ: Els nadons comprenen la música


El nostre sentit musical és una cosa innata? Està escrit en els nostres gens?
O respon a l'aprenentatge ia la influència cultural i social dels primers anys?
La psicòloga Sandra Trehub explora les competències musicals en nadons. Punset xerrada amb Trehub sobre la relació amb la música en la nostra infància. Elsa Punset ens mostra les diferents etapes del desenvolupament físic i mental del nen.
REDES s'ha emès el diumenge, 21 d'abril, a La 2 de TVE.


INFORMACIÓ: La universalitat de la música està en el cervell


Si no tots tenim els mateixos gustos, què fa que la música sigui tan universal?
Científics als Estats Units podrien tenir la resposta: una part del nostre cervell respon igual quan escoltem per primera vegada una tonada.
Contingut relacionat
Per què escoltar nova música ens causa plaer
Per què la música ens fa sentir bé
Els especialistes de l'estudi, publicat a l'European Journal of Neuroscience, van utilitzar la ressonància magnètica per mesurar l'activitat cerebral de 17 adults mentre escoltaven per primera vegada 9,5 minuts d'una peça clàssica del període barroc.
El resultat va ser que diverses regions "altament peculiars" estaven sincronitzades entre els subjectes.
"I les zones que responen (igual) són molt interessants", va dir a BBC Món Vinod Menon, un dels autors del treball de la Universitat de Stanford.
"No només hi ha un patró consistent, sinó també trobem patrons en diferents nivells de processament de la informació", ha afegit.

Moviment sense moure
L'especialista va explicar que tot i les diferències de cada individu, si escolten una peça que no han escoltat abans, les zones del cervell que tenen a veure amb el processament, així com amb la motricitat, la planificació, la memòria i l'atenció responen de forma similar.
"La part del moviment és molt interessant perquè els participants estaven recolzats en un escàner. No podien moure el cos, i malgrat això, vam poder apreciar com l'àrea relacionada a la part motriu es sincronitzava entre els individus", va explicar Menon.
"Així que el nostre cos respon naturalment a estimulacions musicals establint moviments que típicament acompanyen la música", ha afegit. "Això és emocionant perquè ens mostra que mentre escoltar la música és-en molts sentits-una experiència altament individualista, els cervells de diferents persones estan connectats per seguir aquesta música de manera consistent a través de diverses àrees del cervell ".
Els investigadors consideren que el motiu de que això passi pot estar en els orígens de l'evolució, en la forma en què el cervell està cablejat.
"Des dels seus orígens la música ha estat usada en un context social que involucra el cant i el ball", ha assenyalat el científic. "Per tant el moviment té un aspecte social".

Teràpies del llenguatge
L'expert va assenyalar que el resultat del seu estudi podria tenir aplicacions en l'àrea del llenguatge i processament de la parla. Per exemple, en tècniques de comunicació amb persones autistes.
Tanmateix, Menon aclareix que caldria realitzar més estudis per establir si el cervell d'una persona amb aquesta condició respon igual que la d'adult típic desenvolupat.
Són diversos els estudis que s'estan realitzant per entendre com el cervell respon a la música.
El treball de la Universitat de Stanford coincideix amb el realitzat amb experts canadencs sobre la sensació de gratificació que sent la gent quan s'escolta una tonada.
Amb l'ajuda d'imatges per ressonància magnètica, l'equip de Canadà va descobrir que la zona del cervell de recompensa s'activa quan la persona escolta per primera vegada una melodia.
En la mesura que l'oient gaudia més de la música, més forts eren les connexions a la regió del cervell coneguda com a nucli accumbens.
clic Llegiu: El plaer d'escoltar música
A això, Vinod Menon va aclarir que a diferència de les similituds trobades en àrees del cervell relacionades amb processaments complexos de la informació, en el seu estudi no van trobar entre els participants patrons similars en el processament de la gratificació.

INFORMACIÓ: Informacions interessants sobre el Trastorn d'Espectre Autista (TEA)

El XVI Congrés AETAPI va tenir lloc a València els dies 15, 16 i 17 de Novembre de 2012 sota el lema: Per la inclusió: un dret com a ciutadà.
La temàtica d'aquest XVI Congrés es troba dirigida a recollir experiències i bones pràctiques dirigides a garantir la inclusió i participació, el compliment de drets de les persones amb TEA com a ciutadans, els projectes de vida i la provisió de suports específics en contextos inclusius i en tots els àmbits i etapes del cicle vital.
Podeu consultar el llibre d'actes del congrés així com les conclusions del congrés.

Aprofitem per afegir informacions interessants sobre TEA:

FORMACIÓ: Taller de Veu a la Plana

CAP DE SETMANA DE VEU... Fer, sentir, sentir que puc... Si sento que puc, puc créixer.

Espai de treball obert i dinàmic orientat a totes aquelles persones que volen millorar l’emissió de la seva veu, tant parlada com cantada, a través de l’acció, el moviment i l’expressió

Horari: El curs comença dissabte 11 a les 12h i acaba diumenge 12 després de dinar

Preu: 130€

Pagament: Un 30% abans del dia 7 d’abril i la resta una hora abans de començar el curs

Data límit d’inscripció: 7 d’abril

Professores: Maria Josep Besson (veu) i Maria Eugènia Domènec (expressió)

Cal portar: roba còmode, mitjons, tovallola de bany i necesser. La casa proveeix la roba de llit i el menjar.

On és La Plana? Al terme municipal de Sant Joan d’Oló al Bages

Més informació: 93 7216211/669714995  mariajosepbesson@hotmail.com

FORMACIÓ: LA MÚSICA, una eina per a cuidadors i personal sanitari

Objectius:
Donar eines teòriques i, sobretot, pràctiques als participants per tal que puguin utilitzar la música en el seu treball diari amb persones grans amb demència. Concretament, es donaran recursos per treballar a partir de la música el manteniment i/o millora de les següents facultats de les persones afectades:

-Facultats cognitives: orientació en l’espai i el temps, memòria a curt i a llarg termini.
-Facultats emocionals: expressió de les emocions i dels sentiments a través de la música i del llenguatge no verbal. La confiança i l’autoestima.
-Facultats corporals: to muscular, coordinació, capacitat de relaxar-se.
-Facultats socials: capacitat de comunicació, de percepció de l’exterior i de sentir-se part d’un grup.

Continguts:
- La demència en les persones grans. A partir d’un reconeixement dels símptomes d’aquesta malaltia, s’establiran les possibilitats de la música per poder-los tractar en general. Importància de l’empatia i de la història de vida de cada persona.
- Estructura d’una sessió amb música. S’establiran les pautes a seguir durant una intervenció musical de 45’ (benvinguda, escalfament, introducció al tema, aprofundiment, relaxació). També es tractarà el tema de l’alternança rítmica.
- Repertori d’activitats. A partir d’activitats pràctiques i concretes, es donaran idees sobre diferents formes d’utilitzar la música en aquest camp: cantar, tocar instruments, l’audició musical, la dansa i el moviment, la combinació de música i paraula, etc.
- Participació dels familiars. A partir d’activitats pràctiques i concretes, es donaran idees sobre com fer participar els familiars en una sessió musical i cuidar així l’aspecte afectiu i comunicatiu d’aquests amb les persones afectades de demència.

Metodologia:
S’alternarà la teoria i la pràctica de manera que els participants puguin aprendre vivencialment totes les activitats proposades (Caldrà, doncs, venir amb roba còmoda). En finalitzar el curs s’entregarà un dossier amb una descripció de totes les activitats realitzades i un CD amb totes les músiques utilitzades.

Calendari: 26 i 27 d'abril de 2013
Horari: divendres de 16,00h a 20,00h i dissabte de 10,00h a 14,00h i de 15:30h a 19:30h
Durada: 12 hores
El Musical - C/Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - info@elmusical.cat - www.elmusical.cat




FORMACIÓ: Neuroconcerts

Neuroconcerts. El cervell vibra amb la música. L’experiència musical és interpretada pel nostre cos i el cervell utilitza uns codis específics per donar sentit i ordre a cada percepció. La complexitat dels sistemes utilitzats fa que estudiar-los sigui un dels reptes més interessants del món neurocientífic. Per què hi ha melodies que no ens les podem treure del cap? Per què sentim la necessitat de moure’ns al compàs d’una cançó? Per què hi ha melodies que ens relaxen, ens activen, ens entristeixen o ens alegren el dia? Per què posem bandes sonores a les nostres vides? Entendre els mecanismes mitjançant els quals la música genera estats afectius particulars constitueix avui un objectiu fascinant per a la neurociència. Però la música és més que una experiència estètica: el seu poder es troba en l’habilitat per modular l’activitat cerebral d’una manera altament estructurada.
Tot això i molt més ho esbrinarem en les sessions de NeuroConcerts a partir del diàleg amb musicòlegs i neurocientífics i sempre acompanyats de música en directe.

- Banda sonora original: música, emoció i memòria 4 d’abril
19-21 h Paranimf, Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585)

- Ús i abús: música, percepció i persuasió 11 d’abril 19-21 h Cinemes Girona (Carrer de Girona, 173)

- Ludwig, em sents? Música, composició i imaginació 17 d’abril 20-22 h Paranimf, Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585)

- Xarxes socials, xarxes neuronals: música, cervell i cultura 2 de maig 19-21 h Aula de Cor - ESMUC (Carrer de Padilla, 155. Barcelona)

- Arpegis neuronals: educació musical i plasticitat cerebral 16 de maig 19-21 h pendent de confirmació

- Ressonància mútua: cervell i improvisació musical i corporal 30 de maig 19-21 h Aula de Cor - ESMUC (Carrer de Padilla, 155. Barcelona)

- Sonates i ragues: el cervell davant la música clàssica a Orient i Occident 13 de juny 19-21 h Sala Anaglifos (Carrer d’en Mònec, 17. Barcelona)

- Paracetamúsica: teràpia musical en patologia psicològica i neurològica 20 de juny 19-21 h Sala Anaglifos (Carrer d’en Mònec, 17. Barcelona)

- Vibracions simpàtiques: música, cervell i ball 27 de juny 20-22 h pendent de confirmació