FORMACIÓ: Club Sectorial de Musicoteràpia de l´AAA de l´Idec

Musicoteràpia? La música afecta a les persones multidimensionalment, a nivell físicocorporal, cognitiu, emocional, social i espiritual.
Gràcies a aquests efectes de la música, la “musicoteràpia” ha existit desde les cultures preliteràries, passant per l´època grega, la edat mitjana, el renaixement, el barroc, però és a partir de l´any 1940, quan es comença a considerar com una disciplina científica.
Actualment, la Musicoteràpia és aplicada en cinc grans àmbits, a l´àmbit de l´eduació especial, de la medicina, de salut mental, de geriatria, i l´àmbit sociocomunitari.
En aquesta sessió práctica dedicada a Musicoteràpia i prevenció de l´estrès, els participant podran experimentar els beneficis de la música en l´estrès, a través d´activitats musicals d´audició, dansa, cant, activitats de suport social, improvisació amb instruments, relaxació,
entre d´altres.
Es recomana a tots els participants portar roba còmoda i una tovallola.




Lloc: A u l a E s p a i A c t i u d e l ´ E d i f i c i T a n g e r (Campus Ca l´Aranyó)
Data: Dilluns 30 de Maig 19.00 hores

Curs de Musicoteràpia Creativa

La Musicoteràpia Creativa és una aproximació influenciada per la tasca que Paul Nordoff i Clive Robbins han dut a terme com a pioners d’ un extens treball en que la música i la improvisació eren enteses com l’ element dinamitzador dels processos de canvi en musicoteràpia.
El proper mes de Juliol treballarem aquesta aproximació de la mà de persones coneixedores de la seva filosofia. Una introducció de 20 hores adreçada a persones interessades en treballar clinicament desde la música. Farem camí de la mà d’ un expert d’ aquesta aproximació: Simon Procter, un musicoterapeuta que uneix a la qualitat de ser un bon improvisador clínic, la de presentar les coses amb gran claredat i senzillesa.
Si és del vostre interés reserveu els dies del 14 al 16 de Juliol. Mijançant aquest
Blog anireu coneixent els detalls i pels inscrits tindreu coneixement de materials preparatoris de la trobada.
Sovint en parlar de l’ aproximació Nordoff Robbins es pensa a l’ utilització del piano com a instrument principal i al treball basicament amb nens. A dia d’ avui aquest enfocament tradicional ha generat un cos teòric i experimental que el fa aplicable a qualsevol edat i col·lectiu. L’ objetiu és presentar recursos per treballar desde qualsevol instrument i amb qualsevol context d’ aplicació la improvisació clínica. Tot instrument és ben rebut i serà desde el que els assistents aportin que treballarem, així que benvinguts instrumentistes de corda, vent o percussió el cos o la veu, cadascú desde el nivell que tingui, amb intenció de fer un treball musical desde una filosofia centrada en la música improvisada com agent terapèutic.
El número de participants no superarà les 30 persones i el curs s’ impartirà en anglés amb traducció simultània.
Anirem actualitzant el blog a mesura que tinguem més informació, com per exemple del lloc que encara hem de determinar.

Les sessions inclouran:
La presentació i discussió de la intervenció en musicoteràpia desde una aproximació Nordoff Robbins a diversos col·lectius (adults, adolescents i nens ).
Presentació de casos de persones afectades per un trastorn de l’ espectre Autista, problemes de comunicació, transtorns emocionals i de conducta, transtorns mentals greus y dificultats físiques i d’ aprenentatge.
Improvisacions experimentals individuals i en grup com a fonament d’ una experiència musical directa.
Presentació de les qualitats essencials de l’ escolta en un context de musicoterapia creativa.
Recursos musicals per afavorir la interacció.
Discussió de casos i fonamentació teòrica de la aproximació.
Els responsables del curs poden ajustar els continguts en funció dels interessos de les persones inscrites i els suggeriments que es puguin rebre en relació al tema.

Simon Procter és un musicoterapeuta format al centre Nordoff Robbins a Londres entre els anys 1995-97. Ha exercit a Escoles, Hospitals, Serveis socials, Centres de dia i Serveis Comunitaris de Salut Mental. Actualment la seva tasca es desenvolupa a un equipament no clínic amb persones que han estat afectades per un Trastorn Mental. Del 2.000 al 2.007 en Simon ha treballat al departament de recerca del centre de Nordoff Robbins a Londres. Desde l’ any 2007 és el coordinador del programa de màster del mateix centre, compagina aquesta feina amb la seva activitat clínica en l’ àmbit de la salut Mental amb persones adultes i la seva dedicació a la recerca en musicoteràpia. Ha estat editor del British Journal of Music Therapy i actualment és doctorand pel departament de Sociologia de la Universitat d’ Exeter. És un apassionat de l’ art de la musicoteràpia i l’ anàlisi dels beneficis que la música pot oferir en molt diverses situacions
Qualsevol aclariment el farem amb molt de gust a
musicoterapiacreativa@gmail.com

ACTUALITAT: Percussió, Musicoteràpia i Dansa Moviment Teràpia a Banyoles

El proper dissabte 4 de Juny, dins el marc de l'exposició de flors de Banyoles, Sòpuls- Ateneu i l'Àrea de Festes de l'ajuntament de Banyoles, han unit esforços perquè els usuaris de les sessions de musicoteràpia i dansa moviment teràpia, tinguin una sorpresa ben especial. El músic percussionista Nan Mercader vindrà a Banyoles a realitzar uns tallers amb ells a l'Ateneu. A les 12:45 a la plaça Major podreu veure una actuació en directe de Sòpuls Musicoteràpia Dansa Moviment Teràpia amb Nan Mercader. Seguidament en Nan ens sorpendrà amb un concert!
Horaris:

9h a 12h: Tallers de percussió de Nan Mercader dins les sessions de musicoteràpia i dansa moviment teràpia a l'Ateneu.
12:45: Actuació a la Plaça Major dels alumnes del taller de percussió que ha realitzat el músic/percussionista Nan Mercader dins de les sessions de musicoteràpia i dansa moviment teràpia que organitza Sòpuls i l'Ateneu CMEM

Organitza: Sòpuls
Col·labora: Ateneu CMEM i Àrea de Festes de l'Ajuntament de Banyoles