ACTUALITAT: Oliver Sacks amb... Musicofília

El nou llibre del neuròleg britànic Oliver Sacks (Londres, 1933) té una estructura similar a altres obres seves, amb capítols centrats en una afecció, construïts a partir de la narració de casos clínics i cites de cartes de corresponsals. Aquesta vegada, extensos comentaris a peu de pàgina obliguen a necessitar un tempo de lectura lent. El melòman també pot reconèixer el material temàtic (tourettians, parkinsonians, savants autistes, entre altres), i el contrast entre l’explicació de les patologies i els inquietants dubtes que encara estan irresolts.Però Sacks compon aquesta nova simfonia neurològica amb una particular oda a la música. Al llarg de quatre moviments (possessió musical, musicalitat alterada, memòria i moviment, emoció i identitat) desenvolupa aquest versàtil leitmotiv i explora les seves possibilitats com a clau per desxifrar el funcionament del cervell, per exemple en les al·lucinacions musicals en persones sordes, o com a eina terapèutica àmpliament emprada, per exemple, amb parkinsonians, a qui torna momentàniament una mobilitat normalitzada. En el clímax de l’obra, serà també l’últim bastió a rendir-se a les demències més devastadores.Igual que un compositor dirigint les seves obres, amb aquest llibre Sacks satisfà una doble vocació. Per una banda, com a metge, mostrar la importància que la música pot tenir per a la neurologia. Per l’altra, com a diletant, testimoniar el seu profund amor a la música. Sense pretendre-ho, com a autor aconsegueix novament que el lector descobreixi un ésser humà en cada cas clínic. El Periódico. Oriol Saladrigas.

MUSICOTERÀPIA A... Mami Sounds (Argentina)

A aquesta secció del blog intentarem mostrar diferents musicoterapeutes i institucions que treballen la musicoteràpia.
Us presentem Mami Sounds (Argentina) un projecte on quatre musicoterapeutes contrastats treballen la musicoterapia encapçalats per GABRIEL FABIÁN FEDERICO.

Somos un equipo de musicoterapéutas profesionales especializados en embarazo, neonatología, intervención temprana, niñez y adolescencia. http://www.mamisounds.com.ar/



ACTUALITAT:VIII Congreso Europeo de Musicoterapia


El Comité Organizador le invita a participar en el VIII Congreso Europeo de Musicoterapia, Evidence for Music Therapy Practice, Research & Education, - Evidencias para la Práctica, la Investigación y la Formación en Musicoterapia -, que se celebrará en Cádiz, España entre el 5-9 de Mayo de 2010.
Este Congreso Europeo será un excelente foro de intercambio internacional para aquellos profesionales, investigadores y formadores de Europa, y de otras regiones del mundo, que deseen presentar sus trabajos en el campo de la Musicoterapia. En los últimos años, la Musicoterapia ha enfatizado la importancia de contar con unas bases teóricas que fundamenten su práctica profesional en resultados de investigación. En este Congreso se promueve el envío de propuestas que expliquen el desarrollo teórico, metodológico y/o filosófico en las que se apoya la práctica, la investigación y la formación en Musicoterapia. Las evidencias sobre el valor, eficacia y efectividad de la Musicoterapia Aplicada en contextos educativos, psicoterapéuticos, comunitarios y hospitalarios incluye perspectivas cuantitativas y cualitativas. En este Congreso se brinda la posibilidad de presentar diferentes tipos de propuestas que las desarrollen en sus diferentes niveles.

Programa:
  • Miércoles 5 Mayo: Ceremonia de Apertura del Congreso
  • Jueves 6 Mayo: Sesiones del Congreso
  • Viernes 7 Mayo: Sesiones del Congreso
  • Sábado 8 Mayo: Sesiones del Congreso - Ceremonia de Clausura del Congreso – Cena de Clausura
  • Domingo 9 Mayo: Día de partida
El idioma del congreso es el inglés. Se ofrecerá traducción simultánea de las conferencias plenarias y traducción consecutiva de las comunicaciones y talleres, si el número de asistentes es mayor de 10 personas hispano-parlantes.

Inscripciones:
15 Noviembre, 2009 – inicio de inscripción al congreso
15 Febrero, 2010 - fin de la inscripción anticipada